Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Bocsánatot kért a Facebook az arcfelismerő szoftverért

2011.06.09. 10:45

Nagy vihart kavart a felhasználók között a Facebook legújabb funkciójának, a Tag Suggestionsnek szerdai bevezetése. Ez a szolgáltatás egy arcfelismerő szoftverrel segíti a közösségi oldalra feltöltött képek feldolgozását, és a fotóinkon automatikusan megjelöli helyettünk a rajtuk szereplő ismerőseinket.

A magánszférájukra érzékeny júzerek felháborodását az váltotta ki, hogy a funkciót a Facebook mindenkinél automatikusan bekapcsolva indította el, mindazok legnagyobb bánatára, akik nem akarnak minden, az oldalra feltöltött fotón névvel szerepelni (akiket viszont ez nem zavar, azoknak kétségtelenül nagy segítség és kényelmi plusz az automatikus arcfelismerés). Ráadásul sok kellemetlen helyzetet okozhat a téves arcfelismerés is, ugyanis a hírfolyamunkban azonnal megjelenik, ha megjelöltek minket egy képen. Ha a képfelismerő szoftver hibázik, az kínos helyzetekhez vezethet.

A funkciót még tavaly decemberben jelentették be, de csak most jutott el olyan állapotba a fejlesztése, hogy élesben is el lehetett indítani. Közleményében a Facebook elismerte, hogy hiba volt automatikusan bekapcsolni a felhasználóknál ezt, elvéve tőlük a teljes kontrollt a profiljuk, és a személyes adataik megosztása  felett. Szakértők hozzáteszik, hogy annyira azért nem katasztrofális a helyzet, a rendszer nem alkalmas ismeretlenek arcról beazonosítására, hiszen csak azokat címkézi fel a fotóinkon, akikkel kölcsönösen elfogadtuk egymást ismerősként az oldalon. Ráadásul csak az újonnan feltöltött fotóknál lép életbe, és ott is le kell okéznia a kép feltöltőjének az arcfelismerő javaslatait.

Amióta a Facebook a világ első számú közösségi oldala lett, többször került már összetűzésbe a magánszféráért aggódókkal hasonló ügyekben. Mark Zuckerberg bevallottan annak a híve, hogy alapbeállításként minél több információ megosztását engedélyezni kell, és ha a felhasználónak ez nem tetszik, szabadon letilthat bármit, a jogvédők szerint ennek az ellenkezője az egyetlen járható út: minden új funkciónak kikapcsolva kell a rendszerbe kerülnie, és a júzer csak akkor aktiválja, ha megértette, miről szól, és nem zavarja.