Magyarországról hódítja meg Kína Európát

2011.06.09. 11:55

A Huawei Pécsen nyitotta meg második globális központját. A többség ingerküszöbét valószínűleg azért nem üti meg a hír, mert a többségnek fogalma sincs arról, mi az a Huawei. Akkor röviden: ez a világ egyik legnagyobb mobilhálózatokat fejlesztő vállalata, amelyik az ötven legnagyobb távközlési cégből 45-nek a beszállítója. Például a hazai Vodafone-nak is, így ha 70-es számról mobilnetezünk, jó eséllyel valamilyen Huawei-központon keresztül jut el hozzánk az adat. Amit egyre nagyobb eséllyel Magyarországon szereltek össze. Már a központot.

IMG 1179

A Huawei ugyanis olyan jól érzi magát nálunk, hogy a legfontosabb európai érdekeltségeik majdnem mind nálunk vannak. Mert Pécsen foglalkoznak a különféle rendszerek összeszerelésével is, bár hiába nagy cégről van szó, az üzem kicsi: ez nem egy autógyár, nem hatalmas, milliós tételben készülő termékeket készítenek, hanem a megrendelő igényeit kiszolgálva egyedi eszközöket. Nincs két egyforma elem, ennek megfelelően a gyártás is manufakturális képzeteket kelt: az üzem nagyobbik része úgy néz ki, mint egy bevásárlóközpont raktára, ahol fehér ruhába öltözött nénik tologatják a dobozokat.

A következő szekció a tulajdonképpeni szerelés: öt-hat fickó csavarozgatja a részegységeket a rackekbe, a számítógépszekrényekbe, körülbelül akkora izgalmat okozva az újságíróknak, mintha egy tengerihántó munkáját kéne hosszasan figyelnünk.

IMG 1195

A pécsi polgármester már annál izgatottabb: Páva Zsolt szomorúan mesélte, hogy a városban tíz éve nem volt komolyabb munkahelyteremtő program, ezért is örül annak, hogy a Huawei jelentősen növeli a gyártókapacitást: a tervek szerint az üzem a 2009-es 0,3 milliárd dolláros forgalom után 2012-re már 3 milliárdos forgalmat bonyolít, amihez számos újabb dolgozóra lesz szükség. A fejlődés egyébként nemcsak a Baranya megyei városnak jó hír, mert Komáromban is van egy hasonló üzeme a Huawei-nek.

IMG 1191

De térjünk vissza Pécsre, mert a kínai cégnek további tervei vannak a várossal. A globális ellátóközpontot már korábban megalapították, ami a kínai mellett a vállalat folyamatainak ellenőrzéséért felel. De tervbe vették egy 25 ezer négyzetméteres európai logisztikai központ létrehozását is, amit szintén Pécsett terveznek: ezek után nálunk készülne a Huawei rendszereinek egy jelentős része, a globális központ intézné a munkafolyamatok szervezését, a logisztikai központ meg begyűjtené a Kínából érkező árukat és azokat szortírozva küldené tovább a kontinens országaiba.  • Hírek