A nyomtatott könyveket is megőrzi az archive.org

2011.06.10. 10:54
Az Internet Archívum célja, hogy megőrizze az internetet, és elérhetővé tegye az összegyűjtött adatokat: weboldalakat, zenéket, videókat és könyveket.

A könyvek digitalizásával sok könyvtár, archívum, és privát cég is próbálkozik, de az Internet Archívum nem csak a könyvek digitális másolatát őrzi meg, hanem a nyomtatott, fizikai változatokat is.

Brewster Kahle a projekt atyja úgy találta, hogy többen egyszerűen kidobják azokat a könyveket, amelyeket már digitalizáltak. Bár rengeteg tudás halmozódott fel a digitális dolgok megőrzése révén – például, hogy hogyan lássák el metaadattal a tartalmakat –, az Internet Archívum úgy döntött, hogy létrehoz egy fizikai archívumot is az elektronikus kulturális javak megőrzése mellett.

Az Internet Archívum mostantól megtart egy fizikai példányt minden egyes könyvből, lemezből és filmből, amit képes megszerezni. A cél az, hogy biztosan megmaradjon legalább egy.

Annak ellenére, hogy a projektnek van egy hatalmas raktára Richmondban, nem lesz belőle könyvtár. Mint eddig is, az Internet Archívum hangsúlyozza a digitális hozzáférést a tartalomhoz. Más szavakkal, ezt az archívumot nem azért hozzák létre, hogy kikölcsönözhető  anyagok legyenek benne, hanem azért, hogy hosszútávon is megőrizzék a műveket.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM