Botond, Mózes
EUR 389,81 Ft
USD 374,98 Ft
12 °C
29 °C

Újabb netes cég megy milliárdokért a tőzsdére

2011.06.15. 11:45

Újabb online cég lép tőzsdére, és táplálja ezzel az internetes ipart új dotkomlufitól féltő szakértők kórusát. Míg a legutóbbi ilyen tőzsdei bevezetés a Linkedin körüli őrületet meg lehetett magyarázni azzal, hogy a cég stabil nyereséggel és működő üzleti modellel megy tőzsdére (persze az árfolyam gyors megduplázódását ez sem indokolta), a Pandora esetében nincs ilyesmiről szó, úgy tűnik, csak ígéretekre adja a pénzvilág a milliárdokat.

A Pandora 2000-ben indult zeneajánló oldalként, később online rádióvá, illetve zenestreamelő szolgáltatássá vált. A 96 millió regisztrált felhasználó teljesen jogtisztán hallgathat zenét az oldalon, ezért cserébe vagy havidíjat fizet, vagy elviseli, hogy reklámok szakítják meg számokat.

A cég stabilan veszteséges, és mivel minél több a felhasználója, annál több licencdíjat kell fizetnie a lejátszott zenékért, a növekedés sem jelenti automatikusan az egyenleg nyereségbe fordulását. Tavaly 138 millió dolláros forgalom mellett 1,8 milliós negatívummal zárták az évet, a cég fennállása alatt eddig 92 milliós veszteséget halmozott fel.

A tőzsdei bevezetés mégis komoly érdeklődést vonz. Hat hónapja a cég vezetése még 3 dollár körüli összegben gondolkodott a tőzsdére lépés kezdő árfolyamával kapcsolatban, májusban már 7-9 dollárról volt szó, június elején 10-12-ről, végül a napokon belül várható első részvénykibocsátás végleges árfolyama 16 dollár lesz. Ez 2,6 milliárdra értékeli fel a céget. A befektetőket a cég növekedése, és a benne rejlő potenciál vonzza: az elmúlt évben a felhasználók 3,8 milliárd órányi zenét hallgattak a Pandorán, és a jelenlegi növekedési ütemmel számolva ezt 2011-ben akár meg is duplázhatja az oldal.

A Pandora tőzsdére lépése szakértők szerint jól használja ki az online cégek tőzsdei bevezetése körüli felfokozott érdeklődést, ami a Linkedinnel kezdődött, a következő nagy dobásai a Groupon és a Zynga lehetnek tízmilliárd dollár körüli magasságban, és a trend a Facebook tőzsdei céggé válásával érhet el a csúcsra, várhatóan 2012 tavaszán.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek