Etelka, Aletta
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Műholdas parkolás Magyarországon

2011.06.16. 13:55

A Secret Control és az EME Zrt. Budapesten, Ferihegyen és 26 vidéki nagyvárosban vezeti be július elsejével a gps-alapú parkolást. A rendszer alapjait tavaly májusban fektették le, a tesztelés idén áprilisban indult, és két hét múlva megkezdődik az éles üzem is, ami a remények szerint jelentősen leegyszerűsíti a parkolást Magyarországon.

A rendszer egyszerűen működik: a felhasználó megnyom egy gombot a járműben elhelyezett szerkezeten, az elküldi az autó pozícióját a központnak egy titkosított csatornán keresztül. A központ a gps-koordináták alapján megállapítja, hogy hol áll az autó, mennyibe kerül ott a parkolás, és elindítja a szolgáltatást. A parkolóőr - pont mint az sms-es fizetésnél - tudni fogja, hogy az autó tulajdonosa elindította a parkolást, ami a gyújtás ráadásakor meg is szakad, ami elég fontos fejlesztés: aki fizetett már sms-ben, tudja, hogy mekkora költséget jelent egy óránként 400 forintos övezetben elindított, majd feledékenységből le nem állított parkolás.

image001

A szolgáltatáshoz spéci gps kell, ami képes legfeljebb tízméteres pontossággal meghatározni a jármű helyzetét, hiszen ez az alapja a díjfizetésnek. Ezt a szerkezetet csak a Secret Controltól lehet megvenni, és itt kezdődnek a költségek: az eszköz 40 ezer forintba kerül (ezen nincs kijelző, csak meghatározza a pontos pozíciónkat és azt továbbítja a központnak), és kötelező megvenni mellé a 4 ezer forintos biztonsági szolgáltatócsomagot is, ami viszont némi védelmet jelent az autónak: ha ellopják, a távolból le tudjuk állíttatni a motort, és rendőröket is küldhetünk a tolvajokra, hiszen elvileg ismerni fogjuk a kocsi pozícióját.

Fizetni kell azonban a parkolós szolgáltatásért is havonta 625 forintot, valamint minden alkalommal 99 forintot, amikor a gps-szes rendszerrel fizetünk a parkolásért. Utóbbi egyébként nem különösebben sok: a mobilparkolásnak is van egy 75 forintos tranzakciós költsége, amihez hozzájön még az indító és a leállító sms díja, így az alkalmi tételeket figyelembe véve még olcsóbb is az új szolgáltatás.

A parkolás gyakoriságától független havidíj és a csatolt szolgáltatás miatt azonban csak azoknak éri meg majd igazán az új szolgáltatás, akik sokat parkolnak, és akik amúgy is vágytak már egy biztonsági gps-csomagra. Cégek utólag is kifizethetik a parkolás díját, míg magánszemélyek egy prepaid-konstrukción keresztül tudják sárga csekken vagy utaláson keresztül feltölteni egyenlegüket 5, 10 vagy 15 ezer forintos értékben.