Szeméttel teli az Amazon könyvesboltja

2011.06.17. 15:05

Az Amazon át akarta alakítani a könyvkiadás rendszerét, és lehetővé tette a szerzőknek, hogy nagy kiadóval kötött szerződés nélkül, rögtön az online boltjában adják ki a könyveiket. Az üzleti modell átlátható és vonzó: a kiadványok árának 70 százalékát a szerző teszi zsebre, a maradék 30 százalék az Amazon részesedése.

Fel is lendült a könyvkiadási kedv, de nem azért, mert sok millió Rejtő Jenő bújt meg átlagemberek között, akik most végre lehetőséget kaptak.
Szó szoros értelmében könyvgyárak, gépesített betűvetők ontják magukból a silány minőségű szöveget.

Megjelentek olyan útmutatók, amelyek segítségével az emberek naponta előállíthatnak egy könyvet. Egy Autopilot Kindle Cash nevű szoftver egyenesen azt állítja magáról, hogy a segítségével naponta 10-20 könyv összerakható. Természetesen internetről összeollózott szövegekből állnak ezek a fércművek, amelyeket a komoly kiadók valószínűleg soha küldenének nyomdába.

A számok magukért beszélnek: 2002-ben 215 ezer hagyományos és 33 ezer nem hagyományos könyvet adtak ki, de 2009-re az arány teljesen megváltozott, 302 ezer hagyományos könyv versenyzett 1,33 millió egyébbel (2010-ben már 316 ezer vs. 2,8 millió).

Mivel az is előfordul, hogy csak nyomtatásban kiadott könyveket lopnak el, és adnak el más néven, az Amazon kénytelen szigorítani a kiadási rendszerét. Ha hígul a kínálat, és a vevők nem találják meg a minőségi tartalmakat, akkor az Amazon egyik fő bevételi forrása, a Kindle ekönyvolvasó vonzereje is csökken.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla