Internetre kerül a brit nemzeti könyvtár közkincse

2011.06.20. 16:16

Kereshető és letölthető formátumban az internetre kerül a brit nemzeti könyvtár, a British Library szerzői jogokkal már nem védett negyedmillió könyve, kiadványa. Az internethasználók a könyvtár és a Google stratégiai együttműködése révén ingyen juthatnak majd hozzá több mint 250 ezer, 1700 és 1870 között készült kötethez – jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján a British Library.

Az intézmény honlapja szerint a digitalizálásra váró művek közé került a Mária Antónia francia királynéról szóló, 1791-ben megjelent feminista kiadványtól kezdve az első, belsőégésű motorral rendelkező tengeralattjáró 1857-es tervrajzán át a vízilovak életét bemutató 1775-ben készült ismeretterjesztő könyvig számtalan különleges dokumentum.

A digitalizálás költségeit a Google állja, amely az elkészült alkotásokat a Google Books felületén, illetve a British Library honlapján keresztül szabadon kereshető és elektronikusan letölthető formátumban teszi közzé.

A brit nemzeti könyvtár gyűjteményében 14 millió könyv és csaknem egymillió folyóirat található. A digitalizálási törekvések már tavaly elindultak, ekkor mintegy 40 millió oldalnyi újság – köztük 350 éves kiadványok – elektronikus feldolgozását jelentették be.

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM