Vencel
13 °C
23 °C

Megöli a Google a Skype-ot?

2011.06.22. 11:32Külön alkalmazás telepítése nélkül, egyenesen a böngészőből lehet majd telefonálni és videokonferenciákon részt venni, ha a Google befejezi most induló projektjét, és integrálja az új  technológiát a Chrome böngészőbe. A nyílt forráskódú audio- és videoszoftver nemsokára a Firefoxban és az Operában is megjelenhet majd, ami hosszú távon a Skype-hoz hasonló VoIP-alkalmazások halálához vezethet.
A Google által használt programot WebRTC-nek hívják, és a cég által tavaly pontosan Skpye-megszorongatási céllal felvásárolt Global IP Solutionstól származik. A nyílt forráskódú szoftverrel a webfejlesztők egyszerű HTML-es és Javascriptes programozási felületen (API-n) készíthetnek tetszőleges, akár több felhasználós telefonos és videós alkalmazásokat.

A Google-nek most is van internettelefon-szolgáltatása, a Google Voice, de ahhoz a felhasználóknak le kell tölteniük egy plugint – a WebRTC (az RTC a valós idejű kommunikáció rövidítése) ennél jóval kényelmesebb felhasználói és fejlesztői szempontból is, hiszen a böngészőbe épül.

Mindenki VoIP-ban utazik

Az internetes telefónia területén a legnagyobb techcégek  versengenek egymással. A Skype-ért állítólag a Google, a Facebook (a hírek szerint Mark Zuckerberg személyesen) és a Microsoft is versenybe szállt, és végül május elején a Microsoft vásárolta meg a világ talán legismertebb  VoIP-kliensét gyártó céget. A Skype 8,5 milliárd dollárjába került Steve Ballmernek, és az utóbbi három évtized legnagyobb microsoftos felvásárlásának számít. (2005-ben az eBay 2,6 milliárd dollárért vásárolta meg a vállalatot, majd kilátástalan küzdelem után, négy évvel később kétmilliárdért meg is vált annak 70 százalékától.)
A három nagy piaci szereplő közül tehát a Google-nek lesz saját, böngészőbe épített VoIP-ja, a Microsoftnak ott a most vásárolt kliens, a Skype, a Facebook pedig – annak ellenére, hogy egy éve még szoros együttműködéstjelentett be a Skype-pal – a T-Mobillal közösen indított idén áprilisban egy internettelefonos szolgáltatást. A Bobsledet egyelőre csak a Facebook-tagok közti beszélgetésre lehet használni, de a cég azt ígéri, hogy idővel vonalas- és mobiltelefont is lehet majd hívni, és videokonferencia is lesz.