Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Már árulják a Google Chromebookot Németországban

2011.06.26. 07:50

A Samsung megkezdte a Google által kifejlesztett Chrome OS operációs rendszeren futó Netbook számítógépek értékesítését Németországban.

A Chrome OS a Google Chrome internet böngésző alapján kifejlesztett leegyszerűsített operációs rendszer, amely másodpercekkel a bekapcsolás után üzemkész állapotba hozza a számítógépet és szemben a hagyományos Windows, Mac OS és Linux operációs rendszereknél alkalmazott megoldással a Chromebook számítógépeknél a programokat nem az operációs rendszer, hanem a böngésző nyitja meg.

A Samsung Chromebook WLAN internetes kapcsolattal 400 euróba kerül, mobiltelefon UMTS modemmel együtt pedig 450 euróba. A tajvani Acer néhány héten belül mutatja be a saját kisebb és olcsóbb Chromebook modelljét.

A Chromebook használatához állandó internet kapcsolatra van szükség, mivel a gép számítógépes felhőben futtatja az alkalmazásokat. A gép egy virtuális felületen Windows programok futtatására is képes. A Google hónapokon belül lehetővé teszi olyan alkalmazások, mint a gmail, a Googlemail, a Google Docs internet kapcsolat nélküli használatát is.

A Google mintegy 5000 Chrome böngészőre optimalizált alkalmazást kínál online értékesítési portálján, közöttük például az Angry Birds játékot is.

A Google elsősorban a vállalati és az oktatási piacon remél sikereket a Chromebook számítógéptől, mivel a számítógépes felhőben dolgozó gép karbantartása rendkívül olcsó és egyszerű, a biztonsági- és programfrissítések telepítésével a felhasználónak nem kell törődnie. A Google rendszer architektúrája a vírustámadások ellen védve van, mivel az alaplapra épített TMP Trusted Platform Module hardver elem segítségével a gép minden egyes bekapcsoláskor ellenőrzi a rendszer integritását. Amennyiben az ellenőrzés veszélyt tár fel, a számítógép a rendszer szoftver egy biztonságos, memóriába beégetett verzióját indítja el.

A Chromebook nem rendelkezik hagyományos merevlemezzel, az adattárolási feladatot a gépben Flash-memória áramkörök (SSD, Solid State Drive) látják el. Az SSD tárolókapacitása azonban mindössze 16 Gigabyte, míg a modern laptop készülékeknél, például az Apple MacBook Air gépnél az SSD tárolókapacitás akár 256 GB is lehet. Ezek a készülékek azonban az 1500 eurós árkategóriába esnek, ezért a 400 eurós Chromebook gépeket nem lehet velük összehasonlítani.