Pál
-4 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

A BTel szívesen lenne a negyedik mobilszolgáltató

2011.06.30. 15:14
A kecskeméti cég be akar lépni a mobilpiacra, akár saját frekvenciával, akár virtuális operátorként.

Noha egyelőre csak ígéret, hogy a második félévben a kormány kiírja az elméletileg egy negyedik mobilszolgáltató piacra lépését is lehetővé tévő 900 MHz-es frekvenciatendert – vagy esetleg árverésen értékesíti a felszabaduló blokkokat –, egy kisebb hazai távközlési szolgáltató már jelezte: ha lesz rá lehetőség, be fog lépni a mobilpiacra. A 2006-ban Kecskeméten alapított, jelenleg 50 főt foglalkoztató, hazai tulajdonban lévő Business Telecom Kft. (BTel) ügyvezetője, Takács Krisztián azt közölte, hogy a cég tudatosan készül a tenderre.

A BTel – mely internet-, telefon- és műholdastévé-szolgáltatást is kínál – egy éve a Vodafone stratégiai partnereként kezdett mobilinternetet értékesíteni, hogy bővítse a kínálatát. A cég mostani közleménye szerint ez csak a kezdet, a céljuk, hogy akár negyedik szolgáltatói licenccel, akár virtuális szolgáltatóként (MVNO) saját csomagokkal be tudjanak lépni a mobilpiacra.

„A szomszédos országok mindegyikében minimum négy operátor működik, de vannak olyan extrém példák is, mint például Dánia, ahol hat, vagy Németország, ahol hét operátor szolgáltat egyszerre. A hazai verseny élénkítése csak újabb szereplő vagy szereplők bevonásával lehetséges, tehát a folyamat beindítása az NMHH-nak is érdeke” – mondja Takács Krisztián.

Technikailag lenne lehetőség egy negyedik mobilszolgáltató belépésére, hiszen a 450 MHz-es frekvencia mellett a 900 MHz-es frekvenciatartomány is szabad, és ez lehetővé tenné egy negyedik szolgáltató piacra lépését. A negyedik operátor piacra lépése azonban nemcsak a pályázati kiírás kérdése.

„A piaci lehetőség mellett olyan technikai feltételek kiépítése is szükséges, amelyekkel ma még viszonylag kevesen rendelkeznek a hazai piacon. Az átjátszóállomások viszontbérletével egy negyedik szolgáltató nagyjából tízmilliárd forintos beruházással tudna belépni a piacra, saját hálózat kiépítése pedig ennél jóval többe, 40-50 milliárdba kerülne” – mondja Takács. Az ügyvezető szerint a BTel az utóbbi hónapokban a felkészülési folyamat számos fázisát teljesítette már, így a jövőben akár saját frekvenciával, akár virtuális szolgáltatóként mindenképpen belép a mobilpiacra.

A jelenleg mintegy 25 ezer ügyféllel rendelkező szolgáltató ma kft.-ként üzemel, de már kezdeményezték a zrt.-vé alakulást. Ezt követően kérvényezik a társaság tőzsdei bevezetését, ami leghamarabb az idei év végén, de inkább 2012-ben lehet esedékes – közölték.