Magyar adathalászok a Facebookon

2011.06.30. 11:05
Valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok dolgoznak a Facebookon. A beugratós módszerrel gyűjtött email címeket feltehetően kéretlen reklámok küldésére használják.

A Facebook üzenőfalon megjelenő, általában meghökkentő képet és sztorit tartalmazó bejegyzések sokszor olyan kártékony alkalmazásokhoz vezetik a felhasználókat, melyek célja, hogy megszerezzék a személyes adatainkat.

A facebookos oldalán az ESET magyarországi képviselete folyamatosan gyűjti az átveréseket, az oldal rajongóit pedig figyelmezteti ezekre. Itt jelezte a napokban több felhasználó, hogy magyar nyelvű átverésekkel találkozott a közösségi portálon.

Az egyik leginkább terjedő üzenet szerint VV4 Veronika meztelenül pózolt a görög televíziónak. A felhasználóknak nehéz megállni, hogy ne kattintsanak egy ilyen üzenetre – emeli ki Kiss Zoltán Gergő, az ESET vírusszakértője. Azok pedig, akik bedőlnek az átverésnek, önkéntelenül átadják adataikat – többek között nevüket és email-címüket – az alkalmazás készítőinek, majd az üzenetet maguk is kiposztolják saját üzenőfalukra, ahol az összes ismerősük látja azt.

Mivel a most észlelt átverés egy hazai ingyenes tárhelyszolgáltató oldalára mutatott, a szakember szerint valószínűsíthető, hogy magyar adathalászok állnak a háttérben. A készítők célja az lehet, hogy kéretlen reklámlevelek küldéséhez használják fel a megszerzett adatokat. Sajnos túl könnyű egy ilyen átverést leprogramozni és útjára indítani, és viszonylag gyorsan építhető fel egy pár tízezer email címből álló adatbázis – emeli ki Kiss Zoltán Gergő, aki szerint a magyar nyelvű adathalász alkalmazások hátterében akár hivatalos üzleti vállalkozások is állhatnak.

A szakértő arra figyelmeztet, hogy óvakodni kell azoktól a Facebook bejegyzésektől, melyekhez szerzőjük nem fűzött személyes megjegyzést. Egy pár szavas komment már segít azonosítani, hogy a bejegyzést valóban az ismerősünk írta, nem pedig egy adathalász alkalmazástól származik. Az erotikus vagy meghökkentő képeket és történetet tartalmazó, személyes megjegyzés nélküli üzenetek viszont a legtöbb esetben adathalász alkalmazásoktól származnak.  • Hírek
  • Hírek