Polgárőrségbe szerveződnek az informatikusok

2011.07.13. 15:44
Önkéntes Kibervédelmi Összefogás (KIBEV) néven létrejött egy informatikusokból álló polgárőrség, amelynek a tagjai fontos vagy kritikus számítógépes rendszerek biztonsága felett őrködnek. Legfőbb céljuk, hogy összehangoltan tudjanak reagálni az ország kritikus infrastruktúráit érő kibertámadásokra.

Egyre gyakrabban hallani arról, hogy hekkerek vagy digitális kártevők veszik célba az állami és vállalati informatikai rendszereket. Ipari áramszolgáltatókról, közlekedésirányítóról és egyéb létfontosságú rendszerekről sorban derülnek ki, hogy sérülékenyek az informatikai támadásokkal szemben.

Iránnak és Kínának is van hackerekből álló, kémkedésre és szabotázsra kiképzett kiberhadserege, és még az informatikai szempontból nem túl fejlett Észak-Koreáról is kiderült, hogy 3000 fős hekkerkommandót tart fenn. A kiberfegyverek is terjednek: világszerte ismertté vált tavaly az iráni atomprogramot megbénító, feltehetően az USA és Izrael által készített számítógépes vírus, a Stuxnet.

Az Európai Parlament határozata alapján az uniónak 2012-re létre kell hoznia egy operatív szervezetet hoz létre, amely a nagy európai informatikai rendszerek felügyeletével foglalkozik majd az észtországi Tallinnban. Jelenleg is ott működik a NATO tagországok védelmét összehangoló és kutató Kibervédelmi Központ, és az észtek már létrehozták a maguk önkéntes kiberhadseregét, amiután 2007-ben szinte a teljes országot megbénították a kibertámadások.

Kibertérzár

Keleti Arthur, az ITBN infóbiztonsági konferencia főszervezője és a KIBEV kezdeményezés elindítója szerint Magyarországot is veszélyeztetik a kibertámadások. Bár a kormányzati gerinchálózat védelme komoly kockázatcsökkentő tényező, a kritikus infrastruktúrák védelme túlnyomó többségben privát kézben van, és a cégek saját belátásuk szerint gondoskodnak az informatikai védelemről - mondja a szakértő.

A magyar kormány már kísérletet tett arra, hogy meghatározza a fontos infrastruktúrák körét, és előírja a vészhelyzetben történő működtetésük rendjét, de az informatikai védelem ügyében érdemben eddig nem sokat lépett előre, írja a KIBEV közleménye.

Az államigazgatás több területén már felvetődött egy kibervédelmi stratégia elkészítése és jelen pillanatban is több állami hivatal foglalkozik az informatikai védelem kérdéseivel, de az jelenleg megjósolhatatlan, hogy pontosan mikor és mely szervezet vagy szervezetek látják majd el a magyar kibertér védelmét. Hende Csaba, honvédelmi miniszter a szombathelyi egyetemen április végén tartott előadásában elmondta: „Ami a Magyar Honvédséget illeti, mi is lépést kívánunk tartani a korral, és terveink szerint még az idei év folyamán kibervédelmi stratégiát alkotunk.”

Keleti Arthur szerint a védekezés leghatékonyabb egy állam önkéntes kiberhadsereg megalakítása lenne. „Ilyet mi magánkezdeményezésből nem alapíthatunk, de az ITBN ernyője alatt összegyűlt szakemberek tudását önkéntes alapon fel tudjuk kínálni az ország vezetői számára. Együttműködésre törekszünk mindazokkal, akik már eddig is tettek az ország kritikus infrastruktúráinak informatikai védelméért." - mondta a informatikai szakember.  • Hírek
  • Bankszámla