Franciaország nem bír a fájlcserélőkkel

2011.07.15. 16:24
Úgy tűnik, a fájlcsere elterjedtsége és a felhasználók hozzáállása miatt gyakorlatilag hatástalan és eredménytelen a francia kalózellenes törvény. 18 millióan csereberélnek fájlokat a neten.

Franciaországban a sok vihart megélt HADOPI-szabályozás három dobást ad a fájlcserélőknek, ez után akár ki is kapcsolhatják az illető internetelérését. A fájlcserélőket követő szervezet tavaly októbertől küldi ki a gyanúsítottaknak a figyelmeztető leveleket.

France <3 P2P

Az első jelentés szerint az elmúlt kilenc hónapban összesen 18 millió fájlcserélő online tevékenységét figyelték, de kapacitáshiány miatt a hatóság mindössze 470 ezer címre tudta kiküldeni a figyelmeztetést.

Mint ismeretes, a többszöri változtatáson is átesett HADOPI alapján a szerzőijog-sértéssel vádoltak személyazonosságát a szolgáltatótól kapják meg az ellenőrök, és ha az illető három figyelmeztetés után sem hagy fel tevékenységével, akkor bíróság elé kerül az ügy, és a bíró dönti el, hogy vétkes-e az illető. A bűnösök 1500 eurós pénzbüntetést kaphatnak, vagy felfüggeszthetik az internetkapcsolatukat.

A nyilvánosságra hozott adatok szerint még nem született olyan ítélet, amely a kapcsolat megszakítását írta volna elő. A 18 millió gyanús IP-címet az HADOPI szervezetét nyomkövetéssel kiszolgáló cég, a Trident Media Guard gyűjtötte össze tavaly október óta. Ebből az óriási listából véletlenszerűen kiválasztottak egymillió címet, majd a felhasználók azonosítására elküldték ezeket a szolgáltatóknak, akik 900 ezer cím esetében megadták a kért információkat.

Csigaposta

A levélküldés folyamata megindult, és azóta havonta körülbelül 50 ezer első figyelmezetés indult útnak. Körülbelül 20 ezer esetben már postázták a második felszólítást is, de a harmadik, utolsó levelet eddig csak tíz embernek küldték ki – ezekben az esetekben már folyik a bírósági vizsgálat.

A hivatalos adatok birtokában igen sokan vélekednek úgy, hogy érdemes elgondolkodni: ha ilyen kevéssé hatékony ez a módszer, akkor vajon megéri-e a költséges szervezet fenntartása, van-e értelme így pénzt költeni a kalózkodás visszaszorítására.

A kétségeket igazolhatja a ZDNet.fr friss kutatása, amelyből az derül ki, hogy a lekapcsolás kockázata miatt a megkérdezett fájlcserélőknek csak négy százaléka hagyott fel illegális anyagok letöltésével. Inkább az a jellemző, hogy a torrentezők egyszerűen átálltak a titkosított csatornák, proxyk és a VPN-ek használatára, hogy ne tudják őket azonosítani.  • Hírek
  • Bankszámla