Gusztáv
-4 °C
1 °C

Szupersikeres online bűnbandát füleltek le Romániában

2011.07.18. 11:20

Óriásrazziát tartott a román rendőrség a hétvégén: amerikai segítséggel sikerült az egyik legsikeresebb online bűnbandát lefülelniük. Az akcióban 117 házkutatást tartottak, és kilenc romániai városban összesen 90 embert tartóztattak le. A társaság elfogott amerikai tagjaival együtt száz fölött van a letartóztatottak száma. A csoport után egy éve nyomoztak a hatóságok, ezalatt a becslések szerint 100 millió dollárt keresett a banda online csalásokkal.

A módszerük online aukciókon alapult: az Ebayen és a Craigslisten hoztak létre hamis személyazonosságra épített eladókat, kisebb adásvételekkel felépítették a jó hírnevüket, majd nagyobb értékű tárgyakat (luxusautók, hajók) adtak el a hirdetési vagy aukciós oldalakon keresztül. Ezeket persze sosem szállították le a vevőknek, a pénz megérkezése után eltűntek, és más online személyiségek mögött folytatták a csalásokat. A bűnbandát Romániából irányították, az amerikai tagok csak amiatt kellettek, mert egy amerikai eladó iránt az ilyen oldalakon általában nagyobb a megelőlegezett bizalom, mint egy kelet-európai iránt.

A rendőrség amerikai több államban tartóztatott le az elmúlt másfél évben ilyesmivel foglalkozó (a szlengben pénzes öszvérnek nevezett) bandatagokat, az ő vallomásaik, illetve vádalkujaik vezettek el a csoportot vezető román online bűnözőkhöz. Az FBI statisztikái szerint az ilyen stílusú Ebay-csalás volt 2010-ben a leggyakoribb, és a legtöbb nyereséggel kecsegtető internetes csalásfajta.