Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Elfogták a LulzSec egyik alapítóját

2011.07.28. 11:13
A brit rendőrség letartóztatott egy 19 éves hekkert a Skóciához tartózó Shetland-szigeteken. A Topiary álnevet használó fiatal az elmúlt hónapokban rivaldafénybe került Lulz Security hekkercsoport egyik alapító tagja.

A Lulz Security ötven nap alatt számos rendszert feltört, köztük az FBI, CIA és a Sony weboldalait, több ezer ellopott emailcímet és jelszót tettek közzé. Topiary a csoport egyik ismertebb figurája, hiszen nem hivatalosan ő látta el a szóvivői feladatokat, és emiatt igen fontos szerepe volt. A LulzSec nemcsak a hekkelési képességeire épített, ugyanolyan fontos volt a médiában való megjelenés.

Topiary már a jól hangzó LulzSec név kiválasztása előtt részt vett a hekkertámadások szervezésében. Tavaly februárban az Anonymous hekkercsoport titkos csevegőszobájában segített megtervezni a HBGary informatikai biztonsági cég ellen indított hekkertámadást. Akkoriban még igyekezett kihangsúlyozni a megfigyelői szerepét, nem akarta, hogy illegális hekkelésekkel hozzák összefüggésbe - írja a Gawker.

Később már nem volt ilyen óvatos, élő adásban tört fel egy felekezeti weboldalt. Mivel - a hekkerek többségével ellentétben - szívesen beszélt, kedvelt interjúalannyá vált. A LulzSec egyik korábbi tagja azt mondta, sokkal erősebb volt a kommunikációban, mint a hekkelésben.

Letartóztatásakor azt mondta a brit tinédzser, hogy csak a hülyék aggódnak. Pedig lenne miért aggódnia. A Twitteren beküldött vicceivel minden rendben van, de Topiary állítólag pénzzel is támogatta a LulzSec működését, és segített az adományok gyűjtésében is.

Topiary letartóztatása a LulzSec és az Anonymous egyik legnagyobb vesztesége eddig, és azt jelzi, hogy a legrégebbi tagok sem úszhatják meg. Egy másik fontos tagot, aki Tflow álnéven ismert, és a jelentések szerint egy 16 éves brit fiatal, szintén letartóztattak múlt héten. Az FBI emellett tizenhat Anonymous-tagot tartóztatott le.

Topiary visszavonult, és népszerű Twitter-fiókjából mindent kitörölt, egyetlen bejegyzés kivételével: "Egy eszmét nem lehet letartóztatni."