Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Kétszer gyorsabb lett az új Air

2011.07.28. 07:18 Módosítva: 2011-07-28 07:18:10
Új processzor, grafikus gyorsító került az Airbe, billentyűzetvilágítást és Thunderbolt-csatolót kapott a legkisebb Mac. Tudtuk, hogy gyorsabb lesz a gép, de azt nem, hogy mennyivel.

A múlt héten bemutatott MacBook Airek teljesítménye több szempontból is kérdés volt. Az Apple-gépekben most debütáló Core i5-ös processzorokkal ugyanis viszonylag ritkán találkozik az ember, a 2-3 gigahertzes, négy meg akárhánymagos szörnyeket nehéz kikerülni, de ezek 1,6 meg 1,7 gigahertzes processzorok, ami ugye önmagában is gyanús.

Játék a számokkal

Aztán: az oké, hogy a 11 colos gépben nőtt az órajel, mert 1,6-osok váltották az 1,4-eseket, de a 13 colos kategóriában meg csökkent: 1,7 gigahertzet kapunk az 1,83 gigahertz helyett. Fejlettebb a processzortechnológia, de mit jelent ez a gyakorlatban? Hányszor gyorsabban pörgeti a Mac OS X homokóráját, a strandlabdát az új gép, mint a régi?

kep1

Hogy választ kapjunk a kérdésekre, alaposan leteszteltük a gépeket. Azt persze előre sejtettük, hogy az új processzorok megalázó vereséget fognak mérni a régiekre, hiszen a Core i5-ös technológia fölénye a Core 2-eshez képest közismert. Ezzel együtt is elég meglepő volt, hogy az új gépek majdnem kétszer gyorsabbak lettek az elődeiknél, főleg a 11 colos kategóriában.

 

Az új Airek bejelentése után több ismerősöm is elgondolkozott azon, hogy erre az apró laptopra cserélné 2-3 éves, még Pro kategóriás gépét, csak azt nem tudták, hogy csökken-e majd a teljesítmény, vagy nő. Hogy választ adjak a kérdésre, itt van az én másfél éves, 2,53 gigahertzes Core 2 Duóval szerelt MacBook Próm processzorának a teljesítménye, meg a legkisebb Airé, a 11,6 colos, 1,6 gigahertzes Core i5-össel szerelt laptopé:

 

Ahogy az látható, a legkisebb, leggyengébb Air is bőven hozza a másfél évvel ezelőtti Pro kategória teljesítményszintjét, a váltás tehát viszonylag kockázatmentes. Főleg, hogy a grafikus gyorsító még erősödött is azóta. Bár az előző Airben dolgozó GeForce 320M-hez képest szerény visszalépést jelent a Core i5-ös processzorba integrált gpu, észrevehető különbség nincs köztük, és általában véve mindketten lényegesen jobb teljesítményre képesek, mint az én másfél éves GeForce 9400-asom. Az Intel integrált csipjei egyszerűen felnőttek a feladathoz:

 

Érdekes kérdés még az akkukapacitás. Az új Airekbe nagyjából ugyanazokat az egységeket szerelték, mint elődeikbe, csak sokkal jobban szopatja őket a gép. Egyrészt nőtt a processzor fogyasztása: a korábbi Core 2 Duók csak 10 wattot fogyasztottak el, az új Core i5-ösök 17 wattot, ami még úgy is sok, hogy utóbbi értékben már benne van a processzorba integrált grafikus gyorsító fogyasztása is. A másik, hogy visszakerült a gépbe a világító billentyűzet, amit az előző generációs Airekből kivarázsolt az Apple, a felhasználók egyöntetű haragját kiváltva. Éppen ezért, ahogy az várható volt, és ahogy az a nemzetközi tesztekből már a hét első napján kiderült, csökkent valamennyit az üzemidő, főleg a kicsi akkumulátorral szerelt 11,6-os modellnél.

 

A háttértárt sebessége még izgalmasabb. Az Airekben ugye ssd van, és ahogy az a táblázatban is látható, ez a technológia megeszi reggelire még a 7200-as fordulatszámú merevlemezeket is. Az ügy azonban még szövevényesebb. Egyrészt az szintén leolvasható a grafikonról, hogy az új Airben található ssd körülbelül 20 százalékkal gyorsabb, mint ami a régi Airben volt. Csakhogy: a külföldi weblapok találtak olyan laptopokat is az új Airek közt, amikbe nem a Toshiba, hanem a Samsung szállította az ssd-ket, ezek viszont még 50-60 százalékos plusz teljesítményt nyújtanak. Látszólag nincs abban semmi logika, hogy melyik háttértároló kerül a gépekbe, véletlenszerű, hogy melyiket kapjuk, ha Airt vásárolunk, de mindenképp jobban járunk, mint az előző generációval.

 

Összességében az új Air sokkal-sokkal gyorsabb lett elődjénél, a teljesítménye már simán eléri az egy-másfél évvel ezelőtti komolyabb laptopokét, végre kaptunk billentyűzetvilágítást meg Thunderbolt-nevű csatlakozót is, ami elég komoly adatátviteli sebességet tesz lehetővé. Az akkuidő ugyan csökkent valamelyest, de az ár nem változott, viszont az ssd mérete sem, ezzel együtt lényegesen jobb gép lett az Air, mint volt.

A tesztgépet az iStyle biztosította.