Gál
3 °C
16 °C

Nem váltja be a kuponokat egy vásárlói oldal

2011.07.28. 11:59

Még messze van attól a közösségi vásárlás piaca, hogy kialakultnak tekintsük. Gombamód szaporodnak a Groupon üzleti modelljét utánozó kuponszájtok, és miközben a legnagyobbak egyre ismertebbek és népszerűbbek – ilyen például a Bónusz Brigád, Kupon Világ, Veddvelem – addig a kisebbeknél előfordul, hogy hirtelen megszűnnek. Ez történt a Felezz.com kuponos vásárlási oldallal is, egyik nap még kuponokat vásároltak a felhasználók, másik nap már nem tudták beváltani azokat.

Elérhetetlenek

Ráadásul egy nagyon új cégről van szó, a Felezz.com idén márciusban indult, alig öt hónap után, júliusban meg is szűnt. A megszűnésre olvasóink hívták fel a figyelmünket:

"az egyik közösségi vásárlással foglalkozó cég úgy néz ki lelépett a pénzzel, és nem fizet a szolgáltatóknak. A szolgáltatók meg sorra úgy döntenek, nem váltják be a kuponokat, hiába fizették már azt ki a felhasználók. Hétvégén próbáltam volna beváltani az autómosós kuponomat, de a szolgáltató megtagadta. Nem tudom jogosan tette-e, végül is mi közöm nekem a kuponkibocsátó és a közötte lévő szerződéshez, teljesítéshez."

A cég oldalán semmilyen információt nem találni arról, hogy miért szűnt meg a Felezz.com. Csak egy közleményt találunk ott, mely szerint július 11-én feltörték az oldalukat. Valakik beléptek az adatbázisba, a támadó "a számítástechnikai rendszerben tárolt, feldolgozott, kezelt adatokat megváltoztatta, törölte és az oldalt annak üzemeltetői, felhasználói és partnerei számára hozzáférhetetlenné tette". Emiatt a cég feljelentést tett a rendőrségen, ahol nyomozást rendeltek el. A közlés szerint a cég a tevékenységét emiatt felfüggesztette, "további kuponok vásárlására, kuponok kiállítására, illetve a partnerek felé történő elszámolásra a nyomozás lezárásáig a rendőrségi intézkedés miatt nincs lehetőség".

Az oldalon még szerepel egy email-cím, ahová el lehet küldeni a kuponokkal és céggel kapcsolatos kérdéseket, és 72 órán belül választ ígérnek. Ezt meg is tettük, választ azonban nem kaptunk a kérdésekre. Pedig sok mindent tisztázhatott volna a cégvezetés. A különböző panaszfórumokon ugyanis rengeteg pletyka kelt életre a Felezz.comot üzemeltető 190.hu Kft-vel kapcsolatban.

Végrehajtás

A cég ellen márciusban végrehajtási eljárást indított az adóhatóság (egyébként már előtte, tavaly decemberben is indult ellenük egy közjegyzői végrehajtás). Ez azért érdekes, mert pont abban a hónapban indították a Felezz.comot. Mindez vad találgatásokat eredményezett a fórumokon és a cég azóta törölt Facebook-oldalán. Sokak szerint egyszerűen leléptek a pénzzel.

A 190.hu Kft-hez kapcsolódik még egy másik internetes vállalkozás is, a Ponter.hu. Ez az oldal már egyáltalán nem elérhető, magyarázó szöveg sincs rajta, hogy miért. A Ponteren pontokat lehetett gyűjteni különböző játékokkal, ismerősök spamelésével (úgy hogy a felhasználók megpróbálták regisztrálásra bírni őket), hirdetésekre kattintással. A pontokat aztán ajándékokra lehetett beváltani. Reklámajándékokra gondoljunk, mint pólók, esernyők, bögrék – bár akadtak értékesebb ajándékok is.

És itt volt a gond, ugyanis sok felhasználó panaszkodott – például Facebookon –, hogy nem kapta meg a kinézett ajándéktárgyat. A Ponter.hu oldalon korábban egy üzenet volt látható, mely szerint a programozónak sem fizették ki a tartozást, így az kitette a két cégvezető nevét és telefonszámát az oldalra.