Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Ezer szabadalmat vásárolt fel a Google

2011.08.01. 15:35

A Google egy 1029 szabadalomból álló csomagot vásárolt meg az IBM-től - a blogokban terjedő hírt a hétvégén a két cég hivatalosan is megerősítette. A listán egymástól igen messze álló területekről vannak szabadalmak, ami arra utal, hogy nem a vevő Google válogatta össze azokat, hanem az IBM ajánlotta fel őket egy csomagban. A teljes lista itt olvasható, szerepel rajta keresőoptimalizálással kapcsolatos szabadalom, szerverekhez, routerekhez és adatbázisok tervezéséhez kapcsolódó, programozási nyelvekhez kötődő, de processzorok és memóriacsipek felépítését leíró is.

Az árat nem hozták nyilvánosságra, de abból ítélve, hogy nemrég a Nortel nevű cég 6000 darabos szabadalom-portfóliója 4,5 milliárd dollárért kelt el, a Google alighanem mélyen a zsebébe nyúlt az üzlet megkötésekor. A Nortel-szabadalmakat egyébként egy konzorcium nyerte meg, ami a Microsoftot és az Apple-t is a tagjai között tudta, a Google ott elveszítette a licitálást.

Iparági szakértők szerint a szabadalmak a hitech cégek közti háborúskodás fontos fegyverei, a nagy cégek sokszorosan oda-vissza perlik egymást szabadalomsértések miatt. Az ilyen perek tétje általában csillagászati összeg, de akár azt is elérheti vele egy cég, hogy a konkurencia kivonja a szabadalomsértőnek bizonyult termékeit a piacról, vagy licencdíjat fizessen neki minden eladott darab után. A legnagyobb médiafigyelmet kapó ilyen per mostanában az Apple, a HTC és a Samsung között zajlik, okostelefonokban használt technológiákkal kapcsolatban. Amikor a HTC nemrég 300 millió dollárért vásárolta fel az S3 Graphics céget, elemzők szerint az akvizíció oka sokkal inkább az a két szabadalom volt, amikkel az S3 pert nyert az Apple ellen, mint a cég technológiái.