Olivér
4 °C
8 °C

Az EEG jobban nyomja a féket, mint az ember

2011.08.02. 15:44

A berlini műszaki egyetem kutatói olyan berendezést fejlesztettek ki, ami az agyhullámokat figyelve az autó sofőrjénél gyorsabb reakcióidővel nyomja meg a féket vészhelyzetben. Valódi autóval még nem próbálták ki az eszközt, de a szimulátorban eddig hatékonynak és biztonságosnak tűnik, és rendre megelőzi a sofőrt.

croppeddrivingsim

A kutatók először EEG-vel figyelték az önként jelentkező tesztalanyok agyhullámait, illetve a lábizmaik feszültségét, miközben azok egy autószimulátort vezettek. Itt az volt a feladatuk, hogy 20 méteres lemaradással kövessenek egy másik autót, ami időnként hirtelen ráfékezett, a kísérleti alanyokat is fékezésre késztetve. Így feltérképezték, hogy az agy milyen jeleket produkál, amikor az idegrendszeren át kiadja a lábnak az utasítást, hogy az taposson a fékre.

A következő lépésben az EEG adatait közvetlenül a szimulátorba kötötték be, és ha az a fékezéshez kapcsolódó hullámmintával találkozott, kiadta az utasítást a fékezésre. A tesztek során az agyhullámvezérelt gép átlagosan 13 századmásodperccel gyorsabban reagált, mint a sofőr, ez 100 km/óra sebességnél a féktáv 3,66 méteres lerövidülését jelenti, ami pedig valós közlekedési veszélyhelyzetekben egy baleset elkerülését, vagy akár túlélését is jelentheti.

A német kutatók a kísérleteket most valódi autókkal szeretnék folytatni, egyelőre csak tesztpályán. A legkeményebb kihívás a fejlesztésben (és a technológiára később épülő megoldások sikerének kulcsa) az, hogy ki tudják szűrni a hamis riasztásokat, és a gép tényleg csak akkor fékezzen az ember helyett, amikor az valóban fékezni akart. A BBC-nek adott interjújukban elmondták, hogy a technológia valójában nem új, paralízissel küzdő betegeknél, kerekesszékek vagy művégtagok irányításánál használják egy ideje, egyszerűen nekik jutott először eszükbe ilyen hétköznapi helyzetben is kipróbálni, mint a fékezés az autóban. Kutatásaik teljes publikált dokumentációja itt olvasható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?