Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Az intelligens busz nem beszél latinul

2011.08.02. 09:22
Modern technológiával sem lehet mindig kikerülni a hibákat, ez a tanulsága a Rómában közlekedő új autóbusznak, melyen számítógép mondja be a megállók neveit. A római számokat azonban nem ismeri.

Melyik római autóbuszon a legszórakoztatóbb utazni? A 881-esen - írta a Corriere della Sera című napilap római kiadása. Az újság szerint rómaiak és turisták szívesen szállnak fel az ezen a vonalon most forgalomba állított kényelmes, légkondicionált autóbuszokra, amelyek rendszeresen jókedvre derítik az utasokat. A 881-es autóbuszokon ugyanis nem előre regisztrált emberi hang, hanem számítógép mondja be járműben levő kijelzőn is olvasható megállók neveit.

Tökéletes olasz nyelven mindaddíg, amíg olyan utcanévhez nem ér, melyben római szám is található. Ezt a gép nem ismeri, így a római hetest például víí-nek olvassa, ami kísértetiesen hasonlít a Nintendo nagy sikerű játékkonzolja, a Wii kiejtésére. Mivel a 881-es autóbusz a Vatikán szomszédságában halad, és a VII. Gergely pápáról elnevezett úton 17 megállóban áll meg, sűrűn hallható a "víí Gergely".

Az Atac római közlekedési vállalat azonnali válaszában jelezte, hogy ezt az autóbuszjáratot egy másik cég üzemelteti, ami még nem reagált az utasok panaszára.