Auguszta
-3 °C
2 °C

Megjelent az új wifiszabvány

2011.08.02. 16:39
A nemzetközi szabványügyi szövetség (IEEE Standards Association) illetékes munkacsoportja bejelentette, hogy publikáltak egy új szabványcsomagot, a 802.22-t, ami a regionális vezeték nélküli hálózatok (Wireless Regional Area Network – WRAN) protokollját írja le.

Az IEEE-szabványok 802-es csoportja a helyi és a városi hálózatokkal foglalkozik, ezen belül a már hét éve készülő 802.22 azokkal a technológiákkal, melyek a televíziós frekvenciák közötti kihasználatlan réseken hoznak létre széles sávú wifikapcsolatot. Előírás, hogy ezeknek a hotspotoknak a működése nem okozhat interferenciát, nem zavarhatja a bérelt sávokban sugárzó televíziós adókat. A szabvány szerint a főként ritkán lakott területek számára kialakított technológia bizonyos esetekben képes 22 Mb/s-os sebesség biztosítására is, hatósugara pedig elérheti a 100 kilométert.

A 802.22-es munkacsoport létrejöttét az tette lehetővé annak idején, hogy az Egyesült Államok távközlési felügyelete megadta az engedélyt a tévécsatornák által nem licencelt VHF, illetve UHF sávba tartozó frekvenciák felhasználására. Ez a technológia a jövőben az analóg csatornák számának csökkenése miatt a jelenleginél sokkal nagyobb szerepet játszhat a hálózatbővítésben – a várakozásokat jelzi, hogy az USA-ban például a Dell, a Microsoft és a Google is érdeklődik iránta.