A Facebook véget vetne az online anonimitásnak

2011.08.03. 14:03

Az internet névtelenségének kora lejárt, az anonimitás az online zaklatás és trollkodás melegágya, sokkal kevesebb haszna van, mint amennyi kárt okoz - mondta a Facebook marketingigazgatója, Randi Zuckerberg (civilben az alapító Mark Zuckerberg nővére) egy közösségi médiáról szóló kerekasztal-beszélgetésen. A facebookos tapasztalatai alapján az emberek kulturáltabban és felelősségteljesebben viselkednek, ha a szavaikat a valódi nevükkel kell vállalniuk, mintha egy eldobható becenévvel tennék ezt, az anonimitás pedig azt az érzést erősíti az emberekben, hogy következmény nélkül bármit megtehetnek.

A Facebookra egyébként elvileg csak a valódi név megadásával lehet regisztrálni, a gyakorlatban azonban ezt senki sem ellenőrzi, legfeljebb akkor, ha egy másik felhasználó feljelenti az oldal karbantartóinál a szabályok megszegéséért. Az eseményen Zuckerbergnél többször rákérdeztek, hogy a Facebook milyen eszközökkel akarja növelni a felhasználók biztonságát, illetve szigorodik-e a valódi név megadásának kötelezettsége, de mindannyiszor kibújt a válaszok alól.

A net anonimitása régóta viták tárgya, sokan Zuckerbergéhez hasonló véleményen vannak (Dél-Koreában törvénnyel tervezik a valós név vállalására kötelezni a felhasználókat), mások szerint az anonimitás feladása a szólásszabadság csonkítása, cserében a trollkodásmés zaklatás problémájára sem jelent megoldást.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM