Katalin
-2 °C
3 °C

Kamu volt az Explorer-használókat lehülyéző felmérés

2011.08.03. 15:04

A hét elején kapták fel először blogok, aztán a mainstream média a sztorit egy kanadai elemzőcég felméréséről, ami az egyes böngészők felhasználóinak intelligenciahányadosáról szólt. Az Index is átvette a hírt, és a folytatását is, amiben a felmérés készítői arra panaszkodtak, hogy perrel fenyegetik őket az Intenet Explorer használói, akiket gyakorlatilag lehülyéztek a felmérés eredményével, 80-at alig meghaladó átlagos IQ-t kihozva számukra.

Most kiderült, hogy az egész felmérés egy profin kivitelezett, óriási kamu volt, az AptiQuant nevű cég nem létezik, a weboldal, az ott szereplő adatok és képek a cégről, a letölthető cikkek mind az átverés részei, ahogyan a felmérés, és az eredményeit részletező tanulmány is.

Hogy ki tervelte ki és vitte végig a viccet, egyelőre rejtély, de gyakorlatilag az egész világ bedőlt neki, és onnantól, hogy a BBC, a CNN, a Daily Telegraph, a Forbes, és hasonló, mértékadó lapok is közölték a hírt, senkinek nem jutott eszébe kételkedni annak igaziságában, legfejlebb abban, hogy az eredmények tényleg a valóságot tükrözik-e.

A Sophos biztonságtechnikai cég szóvivője Graham Cluley a BBC-nek elmondta, hogy a cégük vizsgálata szerint a kamu oldal, ész onnan letölthető fájlok nem tartalmaztak semmilyen kártékony kódot, vagyis az egész akció valószínűleg csak vicc volt, nem a nagy médiafigyelmet kihasználó vírusterjesztő akció.