György
16 °C
24 °C

Borkóstoló gépet fejlesztettek Spanyolországban

2011.08.04. 09:24

Elektronikus italkóstolót fejlesztett ki egy egyetem Spanyolországban. A készüléket elektronikus érzékelők révén működik bonyolult matematikai szoftverrel. Egy valódi italpincér tudásától még messze van, mivel csak egyetlen italcsalád tagjait képes megítélni, a cava nevű habzóborét, más néven katalán pezsgőét.

A műnyelv különbséget tud tenni a cavák szárazsága, avagy édessége alapján, elfogulatlanul és objektíven képes meghatározni az ital cukorfokát. A gép részt vehet a gyártás folyamatában minőségellenőrként. Kifejlesztői igyekeznek szélesíteni a gép repertoárját, hogy minél több italfajtánál lehessen használni, de elismerik, hogy sohasem fogja kiváltani az embert a borkóstolásban.

Franciaországban jóval érzékenyebb borkóstolót fejlesztettek ki már évekkel ezelőtt, ami nemcsak azt volt képes pontosan meghatározni, hogy egy adott borhoz hol termett a szőlő, de még azt is, hogy melyik hordóban érlelődött. Japánban is alkottak már bordetektort, az a készülék nem kóstolással vagy szaglással dolgozott, hanem annak elemzésével, hogy mennyire nyeli el az adott bor az infravörös fényt. A módszerrel meg tudják határozni a bor fajtáját és azt is, hogy pontosan milyen szőlőfajtákból készült.