Géza
-12 °C
-4 °C

Epic fail díjat kapott a Sony a hekkerektől

2011.08.08. 12:51

A Pwnie Awards a hard-core hekkerek Oscar díja, egy rózsaszín vagy lila pónit szoktak kapni azok a cégek, melyekre az adott évben csúnyán feltörtek. Azért póni, mert a szakzsargonban a pwn kifejezést használják, amikor átveszik a hatalmat valami vagy valaki felett. Ezt a szót pedig póninak ejtik, innen a díj formája, a My little Pony.

Az idei díjkiosztót Las Vegasban rendezték meg, a Caesars Palace-ben a Black Hat biztonsági konferenciával egyidőben. A díjkiosztó sokban különbözött az eddigi átadóktól. Díjat osztottak például rosszindulatú hekkereknek, mint például a Stuxnetnek, vagy olyan cégeknek, akikre rájárt a rúd egész évben. Pedig a zsűri általában nem szokta díjazni a megkérdőjelezhető online magatartást.

A legmeglepőbb mozzanata a konferenciának éppen ezért az volt, amikor a Pwnie for Most Epic Fail díjat a Sonynak adta a héttagú zsűri. A Sony különböző oldalait többször is meghekkelték az idén, több százezer felhasználó adatához fértek hozzá a hekkerek. A kategóriában a Sony volt az egyetlen jelölt.

A legjobb ügyféloldali hibára is adtak Pwnie-díjat, ezt Comex kapta, aki a jailbreak.me oldalt indította, melyen a felhasználók segítséget kapnak iPhone-juk feltöréséhez. De díjat kapott a legjobb hekket témájú dal is, ezt Geohot, vagyis George Hotz kapta. Geohot azért érdekes, mert a Sony feltörése mögött állítólag az állt, hogy a Sony hadjáratot indított Hotz ellen, amiért az feltörte a Playstation 3 védelmét.

A többi díjazottról és életműdíjakról a Pwnies oldalán találhatunk információt.