16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Kétszázhatvanszor használható a törölhető e-papír

2011.08.08. 15:36

Tajvani fejlesztők olyan e-papírral álltak elő, amely 260-szor használható fel, mert törölhető róla az előző írás. A termék a faxkészülékekben alkalmazotthoz hasonló hőnyomtatót használ, amikor pedig a leírt szövegre már nincs szükség, egyetlen kapcsoló átállításával letörölhető az információ az adathordozóról.

Az i2R jelű e-papír a kifejlesztő tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézet munkatársai szerint igazán környezetbarát: a legolcsóbb újrahasznosítás, ha töröljük a szükségtelenné vált iratokat.

"Úgy vélem, a legnagyobb áttörés az, hogy a hagyományos kijelzőeszközök használatához, a rájuk való íráshoz általában elektromosságra van szükség, a mi technológiánk azonban közelebb van ahhoz, ahogyan a normál papírt használjuk" - magyarázta John Chen, a gyártó Display Technology Center alelnöke.

Az i2R e-papír különlegességét burkolata adja, egy speciális - koleszterinmolekulákhoz hasonló szerkezetű folyadékkristály - műanyagfilm fedi. A vegyület nyomtatáskor nem igényel megvilágítást, ráadásul különböző színeket tud létrehozni. A különleges papírra nyomtatott jelek törölhetők, ha elektromosságot kapcsolnak rá vagy egy "fordított" nyomtató végiggördül rajta.

Egy A4-es méretű e-papír két amerikai dollárba (kevesebb mint 400 forintba) kerül, a fejlesztők reményei szerint két éven belül kiskereskedelmi forgalomba hozható lesz.  • Tippek
  • Hírek