Anonymous a Facebook elpusztítására tör

2011.08.10. 11:12

A hírhedt hekker-aktivista Anonymous csoport minden eddigi akciójánál nagyobb megmozdulást tervez: a szcientológia egyház, a News Corp médiabirodalom, észak-afrikai országok kormányhivatalai, a Pentagon, és sok más célpont után most a Facebookot találták meg ellenségként. Hadüzenetükben a közösségi oldal bűnei között felsorolják, hogy a felhasználók személyes adataival kereskedik, kiadja azokat kormányügynökségeknek, és minden információt tárol a felhasználóiról, az után is, hogy azokat elvileg törölték.

A kiáltványban nem térnek ki arra, hogy konkrétan milyen támadást terveznek, csak arra hívnak fel, hogy mindenki csatlakozzon a Facebook megölését célzó hadművelethez, a saját adatainak biztonsága érdekében. Ez valószínűleg egy minden eddiginél nagyobb túlterheléses támadást jelent, amiben a csoport minden bizonnyal beveti majd az új, a tesztek szerint ijesztően hatékony DDOS-fegyverét, a Refref nevű szoftvert.

Amikor a Facebook legutóbb, egy éve bepillantást engedett a szervertermébe, az oldalt 60 ezer szerver szolgálta ki, legalább három nagy adatközpontban, és több száz fős személyzet ügyel a karbantartására. Egy ekkora hardveres háttérrel rendelkező rendszert egy egyszerű DDOS-támadással megbénítani reménytelen vállalkozásnak tűnik, hacsak nem sikerül olyan, speciális feladatú szervereket megcélozni, amelyeknek a munkájába nem tud azonnal több ezer másik besegíteni, ha túl nagy lenne a terhelés rajta. Az biztos, hogy egy sikeres támadáshoz az Anonymousnak mély ismeretekkel kell rendelkeznie a Facebook belső felépítéséről.

Az akciót a hacktivisták november ötödikére hirdették meg, ez kellően messze van ahhoz, hogy a támadó önkéntesek, és a Facebook rendszergazdái egyaránt felkészüljenek az invázióra. A dátum egyben szimbolikus jelentőségű is, 1605-ben ezen a napon próbálták meg összeesküvők felrobbantani a brit Lordok házát és megölni a királyt. A merénylet szervezője, Guy Fawkes, és az általa ihletett képregény- és filmhős, a V mint vérbosszú címszereplője az Anonymous két kedvelt figurája, V maszkja a csoport jelképe.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM