Google felhőben hallgattunk zenét

2011.08.16. 14:11

Már évek óta hallunk a felhőről, hogy minden oda költözik, ott fogjuk tárolni dokumentumainkat, zenéinket, filmjeinket. Több cég is próbálkozott már azzal, hogy erre rávegye a fogyasztókat, még több cég indított streaming szolgáltatást, mellyel bárhol, ahol netkapcsolat van, meg tudjuk hallgatni a zenéinket, de legalábbis ahhoz hasonló zenéket. A Spotify, Amazon féle Cloud Drive, Apple iCloud és még számtalan szolgáltatás után Google sem maradhatott ki ebből és néhány hónapja elindították a Google Music Beta szolgáltatást.

musicbeta b.png

Ez valójában egy online tárhely, ahová zenét tölthetünk fel, és bárhol meghallgathatjuk. Egyszerű a koncepció, bármilyen számítógépen vagy androidos készüléken meg lehet hallgatni – legalábbis az Egyesült Államokban, mert az androidos verzió még csak ott létezik. Összesen nyolc androidos készüléket tudunk rákapcsolni a szolgáltatásra. A legegyszerűbben ez úgy működik, hogy egy készüléket (laptopot, tabletet vagy telefont) folyamatosan szinkronizálunk a fiókkal, a többiről pedig hallgatjuk. Persze feltölteni bármely készülékről lehet manuálisan.

Ingyen zenék

A Google Music Beta az elején figyelmeztet, hogy US only a szolgáltatás az andoridos mobilokra, de a webes felületre beenged. A meghívó és a felhasználási feltételek elfogadása után a kezdőlapon kiválaszthatjuk a szívesen hallgatott stílusokat, mint Indie, Blues, Rock, HipHop, Dance, Electronic és még tucatnyi mást. Ez ahhoz kell, hogy ingyenesen hallgatható zenei csomagot kapjunk a saját zenéink mellé.

Kiválasztunk néhányat és továbbklikkelünk. A következő lépésben le kell, illetve le lehet tölteni egy alkalmazást, mellyel a gépen lévő zenéket adhatjuk hozzá a Google Musichoz. A telepítés után meg kell adni a zenék helyét a gépen, majd az alkalmazás automatikusan hozzáadja azt a Google Musichoz. Előtte persze nyilatkozni kell arról, hogy csak saját használatra töltünk fel, legális forrásból származó zenéket. Megtesszük. Bármit fel lehet tölteni, kivéve a DRM-mel védett számokat.

musicbeta c.png

Az előkészületek után következik a zenehallgatás, itt a számítógépen lévő és az ingyenesen hallgatható zenék között válogathatunk. A zenék a szokásos módon rendszerezhetőek: mappa, genre, album, előadó alapján. És persze készíthetünk különböző playlisteket is. Egyelőre nem olyan szofisztikált, mint például a Last.fm, de előny, hogy nincs limitálva, mennyi zeneszámot hallgathatunk meg. Így a feltöltött és az ingyenes zenéinket is meghallgathatjuk számtalanszor. Legalábbis egyelőre.

A meghívóban a Google-től szokatlan módon az szerepel, hogy egyelőre ingyenes a szolgáltatás, ami azt vetíti előre, hogy a jövőben fizetőssé válhat az egész vagy egyes részei. Amúgy ez az első olyan Google szolgáltatás, ahol szerepel ez a figyelmeztetés.

Meghívós rendszer

A Google Music egyelőre béta fázisban van, csak meghívóval működik. A béta szó itt azt is jelenti, hogy nagyon kevés funkció érhető el egyelőre, mert a Google-nak még nem sikerült megállapodnia a zenekiadókkal. Egyelőre tehát csupán egy tárhelyszolgáltatás: több ezer számot lehet feltölteni és azokat akárhonnan meghallgatni - persze interneten. A felhasználók csak meghallgatni tudják zenéiket, letölteni például már nem. Zenebolt sincsen egyelőre, ahonnan zenét lehetne vásárolni, de a Google távolabbi tervei között ez szerepel.

musicbeta a.png

További megkötés, hogy streamelni egyszerre csak egy készülékről lehet, valószínűleg így próbálják kivédeni azokat a támadásokat, hogy nem csak legális zenét töltenek fel a felhasználók, hiszen saját fiókját egy ember csak egy helyről tudja hallgatni.

A Music Beta csak androidos mobilokon és tableteken működik, iPhone-on, iPodon nem lehet elérni a feltöltött zenéket.

A mobiltelefonos alkalmazást csak az Egyesült Államokban lehet ingyen használni egyelőre, itthon ez még nem működik.  • Hírek
  • Hírek