Betiltják a Facebook lájkot egy német tartományban

2011.08.20. 08:51

Schleswig-Holstein német tartomány úgy határozott, hogy az összes honlapnak le kell vennie a like gombot. Ha ezt nem teszik meg szeptember 30-ig, akkor 50 ezer eurós büntetést kell fizetniük.

Az állam adatvédelmi biztosa, Thilo Weicher rendelte el a Facebook like gombjának tiltását, miután kutatások kimutatták, hogy a Facebook adatbázisokat épít arra alapozva, hogy a felhasználók mikor, mit lájkolnak. Mivel egy ilyen adatgyűjtés ellentétes a németországi törvényekkel, a biztos szeptember 30-ig adott határidőt a honlapoknak, hogy távolítsák el a like gombokat.

A Facebook az intézkedésre közleményben reagált, ebben tagadta Weicher vádjait. Azt állítják, hogy a like gomb használata összhangban van az EU-s adatvédelmi törvényekkel. A Facebook állítása szerint a like gomb csak IP-címeket gyűjt, és még ezt az adatot is törlik 90 nap után.

Az EU és főleg Németország sokkal szigorúbb adatvédelmi törvényekkel rendelkezik, mint az Egyesült Államok. Ez nem az első alkalom, hogy Németország összetűzésbe kerül a Facebookkal, egy hónappal ezelőtt a hamburgi hatóságok arra szólították fel a közösségi oldalt, hogy állítsa le az arcfelismerő funkciót.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM