Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Betiltották a Galaxy mobilok árusítását Európában

2011.08.24. 16:08 Módosítva: 2011.08.24. 17:51

Egy holland bíróság úgy döntött, hogy egyelőre betiltja a Samsung Galaxy telefonjainak az árusítását az Apple beadványa nyomán. A döntés 32 európai országot érinthet. A Samsungnak hét hete van, hogy leállítsa az árusítást.

Fontos megjegyezni, hogy ez egyelőre egy előzetes tiltás, a végső döntés még később jön. A bíróság ugyanakkor úgy érzi, hogy az Apple érvei megalapozottak ahhoz, hogy egyelőre eltiltsák a Samsungot a teljes Galaxy sorozat árusításától. Az Apple szerint a Samsung szabadalmat sért és a mobilok dizájnja is túlzottan hasonlít az iPhone-hoz.

A mostani tiltás egy szabadalom miatt történt, mégpedig a fotógalériáknál a lapozás hasonlít túlzottan az Apple által levédett szabadalomhoz. A többi panaszt a bíróság elutasította, köztük azt is, melye szerint a Samsugn számos dizájnelemet ellopott.

A Samsugn üdvözölte a határozatot, szerintük most végre a bíróság is kimondta, hogy a Galaxy termékek egyediek. Ugyanakkor mindent megtesznek annak érdekében, hogy továbbra is árusíthassák a mobilokat Hollandiában és egész Európában. Azt is hozzátették, nem hiszik, hogy a határozat befolyásolná az európai terjesztést még akkor sem, hogy a mobilok importja Hollandián keresztül zajlik.

Néhány hete egy német bíróság a tabletekkel kapcsolatban, pontosabban a Galaxy Tab 10.1-ről döntött úgy, hogy nem árulhatja azt a Samsung az EU-ban, kivéve Hollandiában. Néhány napra rá visszavonta a határozatot, így megint lehet árulni a tabletet Európában, leszámítva Németországot.

Valószínűleg most is hasonló lesz a helyzet, bár az Apple minden megtesz annak érdekében, hogy ellehetetlenítse a Samsungot Európában. A múlt héten jelentették be, hogy a hágai bíróságon is benyújtottak egy keresetet, mely alapján azt szeretnék elérni, hogy a Galaxy termékvonalat tiltsák be Európában, beleértve a Galaxy Ace, Galaxy S, Galaxy S II okostelefonokat, a Galaxy Tab 7 és Galaxy Tab 10.1 tableteket.

Az Apple ráadásul a forgalmazás mellett a készülékek raktározását, importálását és gyártását is betiltatná. A hágai bíróság szeptember 15-én hozza meg a döntését.

A mostani tiltás nem érinti a Samsung koreai anyavállalatát, csak a Hollandiában regisztrált alvállalatokat. A probléma azonban az, hogy a cég innen látja el áruval egész Európát. Így ha a Samsung továbbra is szállítana Európába mobilokat, akkor más útvonalat kell keresnie.