Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Elindult a Google gigabites projektje

2011.08.24. 12:55

Elindult a Google gigabites projektjének éles tesztje Kaliforniában a Stanford egyetemen, és környékén. A Google kezdeményezésében teljes városokat kábelez be ezer megabites internetelérést biztosító üvegszállal. A legkomolyabb próba a 150 ezer lakosú Kansas Cityben lesz, ahol egyelőre a kábelek lefektetése zajlik, de az első teljesen bedrótozott városban, az azonos nevű híres egyetemnek helyet adó kaliforniai Stanfordban tesztüzemben már bekapcsolták a rendszert.

A felhasználók másodpercenként 150 megabájtos le-, és 100 megás feltöltési sebességekről számolnak be, a nullához közelítő hálózati késleltetés mellett. Ez egy dvd-nyi adat fél perc alatti letöltéséhez elég, vagy egy életszerűbb példával: egy 20-25 perces, nem hd felbontású tévésorozat-epizód egy másodperc alatt töltődik le ilyen sávszélesség mellett. A szolgáltatás ráadásul az egyetem alkalmazottai számára az otthonukban is ingyenes.

1439368197.png

A Google a projekttől azt reméli, az felrázza majd az internetszolgáltatók versenyét Amerikában, és egyre több cég száll be az üvegszálas hálózatok kiépítésébe, ezzel csökken az amerikaiak lemaradása az átlagos netelérés sebességében Skandináviához és a Távol-Kelethez képest. A világ leggyorsabb internetelérésével büszkélkedő Dél-Koreában most száz megabites csomagok a legnépszerűbbek, a Google ennél tízszer gyorsabb kapcsolatot kínál a projekbe beválogatott városokban.