Óvatlanok a magyar internetezők

2011.08.25. 11:13
Az ESET Magyarország felmérése szerint óvatlanok a magyar felhasználók, sokan használják mások gépeit bizalmas interakciók lebonyolítására.

Az ESET Magyarország a magyar internetezők idegengép-felhasználási szokásait mérte fel kutatásában. Az eredmények szerint felhasználók jelentős része veszélynek teszi ki személyes adatait azzal, hogy nyilvános számítógépekről is bejelentkezik email- és Facebook-fiókjába vagy akár internetbankjába.

A felmérés szerint a magyar internetezők 58 százaléka alkalomadtán barátja vagy munkatársa számítógépét használja emailjei ellenőrzésére, 34 százalékuk pedig nyilvános számítógépekről is belép postafiókjába. Emellett a felhasználók 10 százaléka ismerősei számítógépén is bankol, 4 százalékuk pedig nyilvános számítógépeket használ utalásainak elintézésére. Barátai számítógépéről a felhasználók 3 százaléka vásárol olykor hitelkártyával, 1 százalékuk nyilvános számítógépről is.

Különösen a fiatalok óvatlanok, a 18-29 évesek 71 százaléka használta már ismerőse számítógépét arra, hogy azon keresztül ellenőrizze a levelezését, 46 százaléka pedig arra, hogy belépjen Facebook-fiókjába.

Ez a gyakorlat az online biztonság szempontjából nagyon kockázatos, mivel a nyilvános számítógépek többségére szinte bárki telepíthet kémprogramot, ami ellophatja jelszavainkat. A vírusszakértő azt tanácsolja, hogy ha a gépünk nélkül indulunk nyaralni, készítsünk egy olyan ideiglenes email címet, amit csak az utazás során használunk, és ennek segítségével tartsuk a kapcsolatot ismerőseinkkel.

Emellett érdemes óvatosan eljárni akkor is, ha saját számítógépünket nyilvános wifihálózatokban használjuk. Ilyenkor is jobb elkerülni a személyes adatainkat tartalmazó internetes szolgáltatások használatát, és fontos az is, hogy tűzfalat használjunk, ami elrejti a gépünket a nyilvános hálózatra csatlakozott többi gép tulajdonosa elől.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM