Vendel
6 °C
19 °C

Netbook egy közepes okostelefon áráért

2011.08.31. 21:17 Módosítva: 2011.09.01. 10:44
Elemzők azt mondják, a netbookok piaca zsugorodik, mert mindenki inkább táblagépet venne. Persze nem mindenkinek van 100 ezer forintja egy hordozható internetes eszközre, nekik találta ki az Asus a 45 ezer forintos netbookot.

Pusztán az ár alapján azt gondoltam, hogy ez az olcsó Asus X101 fellendítheti a netbookok piacát, de ismerőseim pillanatokon belül leoltottak, hogy vannak ennél sokkal jobb képességű gépek is. Az erősebb AMD Brazos processzorral felszerelt Acer Aspire One netbooknak például nagyobb felbontású a kijelzője, 250 gigabájt a tárhelye, és csak 66 700 forintba kerül. Ez az árkülönbség azonban éppen elég ahhoz, hogy a két eszközt ne lehessen összehasonlítani egymással. A két ár különbözetéből (21 800 forint), ha nagyon odafigyelek a menzán, kijön egy havi étkezésem. Vagy fél évre előfizetek egy olcsóbb mobilnetes csomagra.

Nagyon vékony, kényelmesen hordozható, és csak 920 gramm
Nagyon vékony, kényelmesen hordozható, és csak 920 gramm

Nem számító, netező

Az Asus X101 felszereltsége és működése alapján sokkal inkább hasonlít egy mobilra, mint egy számítógépre. Csupán 8 gigabájtos SSD tárhelye van, mert ezt az eszközt nem arra teremtették, hogy magunkkal cígöljük a teljes zenei gyűjteményünket, és a letorrentezett full HD videókat. Az Asus X101-et úgy kell használni, mint egy okostelefont, azaz feltölteni rá a legfontosabb tartalmakat, és azzal útnak indulni. A tárhely microSD memóriakártyával bővíthető, egy 8 GB-os kártya most körülbelül 4 ezer forintba kerül.

Az SSD tárhely jól passzol a hordozható géphez, mert nem sérülékeny. A hagyományos HDD olvasófeje egy nagyobb döccenésre simán végigszántja az adattároló lemezt, egy másodperc alatt a másvilágra küld 250 GB adatot. Az a legrosszabb, hogy ilyenkor azt sem tudja már az ember, hogy pontosan mi veszett oda. Az SSD memóriachipben tárolja a biteket, nincs benne mozgó alkatrész.

Másik előnye, hogy baromi gyors. Stopperrel lemértem: elindult a gép, rácsatlakozott a korábban beállított wifire, kis bénázással elindítottam a böngészőt és betöltöttem az Index.hu nyitóoldalát, mindezt 32 másodperc alatt. Ez a fürgeség az operációs rendszeren is múlik. Az Asus X101-en MeeGo Linux fut, a menü azonnal reagálnak a klikkelésre, gyorsan indulnak a szoftverek.

Egy sor hiányzik a klaviatúráról és a nulla furcsa helyen van
Egy sor hiányzik a klaviatúráról és a nulla furcsa helyen van

Kimondottan netes használatra tervezték, van rajta egy Chromium böngésző, beépített programmal frissíthetjük a státuszunkat a Facebookon és Twitteren, csevegést indíthatunk Google Talk, Facebook, MSN, AIM és Yahoo! hálózatokon. Lejátssza a zenét és a videókat, persze csak tömörített (Xvid) formátumú filmekkel érdemes próbálkozni.

Kiderült, hogy a gépre Windows XP is telepíthető, de ennél nagyobb őrültséget el sem tudok képzelni (driverek itt). A Microsoft operációs rendszere nagy, lomha (rendszerindulás: 53 másodperc), ráadásul a Windows sérülékeny a vírusokkal szemben, leköti az erőforrásokat, és sokkal több kattintással lehet előcsalogatni a Facebook-üzeneteket meg az emaileket.

Most akkor, hogyan, és mit?

Három komolyabb hibája van a MeeGo-nak, ami azért bosszantó, mert a Nokia (aki időközben csaknem összedőlt), az Intel és a többi partnerük tavaly februárban kezdték el összerakni a rendszert. Az egyik nagy bajom az, hogy nincs rajta Skype, de még a szoftverboltban sem. Amikor édesapám 60 évesen elkezdett netezni, akkor két kérése volt: állítsam be a hírportálokat és telepítsem a Skype-ot. Igazán tudhatná az Asus, hogy aki olcsó netbookot vesz, az olcsón akar telefonálni. Magyarul szkájpolni.

A másik hiba a Chromium böngésző verziószáma, a gépen a 11-es fut, noha a Google már kiadta a 13-ast. A Google+ közösségi háló online játékai természetesen a legfrissebb verziót igénylik, úgyhogy lőttek az ingyenes online Angry Birds-nek. A harmadik, legsúlyosabb és megbocsáthatatlan hiba a szoftverbolt elszúrása. Az Asusnak már az első netbookjára online boltot kellett volna telepítenie (úgy 3 évvel ezelőtt), hiszen ezekben a gépekben nincs cd. Nálam a szoftverbolt nem töltött le semmit, csak hibaüzeneteket dobált.

Végül úgy oldottam meg a helyzetet, hogy a MeeGo helyére felraktam egy Ubuntu Linuxot, ami olyan lassan indul, mint az XP, de annál modernebb, jobban ki van hegyezve az online szolgáltatásokra.

DSC 6328

Játék a geekeknek

Mindent tapasztalatot összegezve az Asus X101 egy jó gép, de csakis abban az esetben, ha a felhasználó nem egészen másra vágyik. Aki csak az ára miatt választaná, ne tegye! Aki viszont csupán böngészni akar, esetleg csetelni, emailezni és közösségi hálózatokon nyomulni, annak tökéletes, még MeeGo Linuxszal is. Akinek ez nem elég, gyűjtögessen, vegyen magának egy Macbook Airt nyolcszor ennyiért, vagy más ultrahordozható erőgépet.

Az Asus X101-et az Extreme Digital adta kölcsön a teszthez.