Auguszta
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Az Amazon iPad-gyilkos tablettel támad

2011.09.03. 23:02

Azt már régóta lehet tudni, hogy a világ legnagyobb internetes könyváruháza, az Amazon egy tabletet fejleszt, amivel az iPad egyeduralkodását akarja megtörni (mert hiába jönnek a Samsung- Lenovo-, Blackberry- vagy HP-tabletek, akkor is az Apple gépe az etalon).

A Kindle nevű e-könyvolvasóval az elektronikus könyvpiacot forradalmasító és letaroló Amazon a Techcrunch nevű blog egyik szerzőjének megengedte, hogy egy órán át tesztelje az új készüléket, amit 250 dolláros, azaz 50 000 forintért, a legkisebb iPad árának feléért dobnak majd piacra valamikor novemberben.

Ez csak egy illusztráció.
Ez csak egy illusztráció.

Az Amazon tabletjéről eddig csak azt lehetett tudni, hogy fejlesztik, sem a külsejéről, sem méreteiről, sem a hardware-ről nem szivárgott ki információ. A Techcrunch képeket nem közölhetett a táblagépről (az itt látható kép a Gizmodo illusztrációja), így a külcsínről továbbra sincs infó, csak annyi, hogy a BlackBerry PlayBook nevű táblagépére hasonlít.

Az Amazon Kindle (mert ezt a fantáziadús nevet kapta) színes, hét inches, érintőképernyős modell lesz, legalábbis az első, olcsóbbik verzió, mert jövőre egy tízhüvelykes képernyővel ellátott modellt is piacra dobnának (az iPad is ilyen méretű). A tablet egymagos processzort kapott, és 6 gigabyte-os háttértárat, amit a demó modellen nem lehetett bővíteni, de a dokumentációban szó van egy SD-slotról is. Wi-Fi természetesen van a készülékben, de 3G nincs - ezt a nagyobbik modell kapja majd meg.

Az új Kindle-re az Amazon saját operációs rendszert ugyan nem fejlesztett, de úgy átdolgozta a 2.2-es Androidot, hogy a saját fejlesztői sem ismernének rá, és sehol nem találni a Google-rendszert használó készülékekben visszaköszönő közös megoldásokat sem.

A hardware-ről és a képernyőről a készüléket kipróbáló blogger azt írta, hogy tulajdonképpen átlagos, sőt, a képernyő csak kétujjas működést támogat, nem tízujjast, mint az iPad. Az Amazon Kindle a cég rettentő erős szolgáltatás-rendszerének köszönhetően viszont valódi vetélytársa lehet az Apple készülékének. A könyvek mellett az Amazonról applikációkat, zenét, filmeket és tévésorozatokat is le lehet tölteni, pontosan ugyanolyan integrált multimédiás hátteret tud tehát biztosítani a felhasználóknak, mint az Apple iTunes nevű online üzlete.

Természetesen az olyan alapfunkciók, mint az emailezés vagy internetbögészés is működnek majd rajta, sőt, az Angry Birds nevű játék alapból rajta lesz, ingyen. Mivel a készülék ára 250 dollár lesz, azaz fele a most kapható leggyengébb iPadnek, várhatóan nagy érdeklődés mutatkozik majd iránta. A Techcrunch szerint az Amazon párhuzamosan forgalmazza majd a már meglevő Kindle e-könyv olvasókkal, de nem azok közvetlen vetélytársának tekinti.