Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Késhet a Groupon tőzsdére lépése

2011.09.05. 11:26

A Groupon bejelentése, hogy tőzsdére megy, nagy port kavart. Egészen pontosan a dokumentumok benyújtása után cikkekben kezdték el elemezni a cég értékét, piaci magatartását, üzleti modelljét, veszteségét. És ezen cikken egy része egyáltalán nem kedvező a Grouponra nézve.

A cég azonban nem reagálhat ezekre az írásokra, egyszerűen azért, mert egy esetleges reakció késleltethetné a tőzsdére lépést. A tőzsdefelügyelet ugyanis nagyon szigorú e téren, még abba a levélbe is belekötöttek, melyet a cég vezetője, Andrew Mason küldött szét a cég több ezer dolgozójának.

A levélben elpanaszolja, hogy elege van a sajtóból, megvédi a Goupont és megemlíti, hogy jelentős bevételre tettek szert. Ráadásul az üzlet jobban megy, mint a vetélytársaknak és jelentős növekedés elé néznek.

A gond ott van, hogy ilyet nem mondhat a cég nyilvánosan, míg le nem zárul a tőzsdei bevezetés mostani szakasza, szigorú szabályok vannak ugyanis erre nézve. Nem egy példa van arra, hogy majdnem meghiúsult a tőzsdei bevezetés nyilatkozatok miatt. Még 2004-ben, amikor a Google beadta a szükséges dokumentumokat a felügyeletnek, a két alapító interjút adott a Playboynak. A felügyelet kivizsgálta az esetet és úgy döntöttek, hogy az interjút csatolni kell a beadott dokumentumokhoz.

Egy évvel később, 2005-ben változtak a szabályok, számos kivételt tettek hozzá, de ezek egyike sem vonatkozik a mostani grouponos esetre. A felügyelet valószínűleg kivizsgálja Mason levelét, de valószínűleg nem lesz komoly következménye, hiszen nem nyilvánosságra szánták a levelet, hanem a dolgozóknak. De az is elképzelhető, hogy emiatt késik a tőzsdére lépés, minden a hatóságokon múlik.

Ugyanakkor volt már arra példa, hogy egy cég emiatt vonta vissza tőzsdére lépési szándékát. A Wired 1996-ban nyújtotta be a dokumentumokat, és a cég vezére ugyanígy szétküldött egy levelet a 334 alkalmazottnak, megvédve a céget a média támadásaival szemben. Mivel az úgynevezett "néma időszakban" voltak a levél kiküldésekor, a Wired kénytelen volt visszavonni a kérelmét.  • Vennék
  • Hírek