2020-ra 15 milliárd intelligens eszköz kapcsolódik egymáshoz

2011.09.13. 12:16

Az előrejelzések szerint 2020-ig több, mint 15 milliárd intelligens eszköz kapcsolódik majd egymáshoz világszerte, 2014-ig a mobiltelefonos rendszerhez kapcsolódó M2M megoldásokra épülő vállalkozások megközelítőleg 250 millió telepített eszközzel elérik a 35 milliárd eurós forgalmat.

Ésik Róbert, a gép-gép közötti kommunikáció fejlesztésével is foglalkozó Nokia Siemens Networks ügyvezető igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, ha a tendencia nem változik, akkor a számítások szerint 2020-ra mintegy 280 milliárd eurós lesz az M2M piac.

Az ügyvezető elmondta, az M2M (Machine-to-Machine) kommunikáció, más néven a tárgyak vagy intelligens eszközök internetje olyan technológia, ahol az eszközök összeköttetésben vannak egymással, adatokat osztanak meg saját állapotukról vagy tevékenységükről. Az M2M legígéretesebb területei például a közlekedés, az energiaszektor, az építőipar, az őrzés-védelem, a kiskereskedelem és az egészségügy.

A gép-gép közötti kapcsolat megkönnyíti egyebek mellett a villanyóra és gázóra leolvasást, a virtuális konferenciák tartást, illetve az egészségügyben az orvosok számára a betegek vérnyomás és pulzus adatainak továbbítását. A gépkocsikba beépített M2M pedig baleset esetén automatikus vészhívást kezdeményez a tűzoltóknak, a rendőrségnek és a mentőknek.

Az ügyvezető szerint a cégek és szervezetek részben a hatékonyság növelése, részben pedig az új árbevételi források megszerzése miatt alkalmazzák az M2M technológiát. Ésik Norbert elmondta, a megoldás iránt magyar cégek is érdeklődnek, több, például a közműszolgáltatás területén működő céggel is tárgyalnak az M2M alkalmazás bevezetéséről.

Az M2M megoldásokat az hívta életre, hogy az ipari szférában is fontos, hogy az intelligens eszközök folyamatosan kommunikáljanak egymással. Az alkalmazásfejlesztést támogatja az Európai Unió is: Magyarország például 2011 júniusában csatlakozott az európai egységes vészhívó-rendszer létrehozását szolgáló eCall törekvéshez. A közlekedési eszközökben elhelyezett eCall rendszer nemcsak az utasok, hanem a járművek által is aktiválható készülék, amely automatikus vészhívást indít. Az új technológia bevezetésének köszönhetően a városi területekre 40 százalékkal, vidékre mintegy 50 százalékkal gyorsabban érkeznek meg a mentőcsapatok. Így az eCall eszközök évente több száz életet menthetnek meg és több tízezer esetben csökkentik a sérülések következményeit. Az eCall része az Európai Útbiztonsági Akciótervnek, amelynek célja, hogy 2020-ra 50 százalékkal csökkenjen a közúti elhalálozások száma.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM