Ez a poszt a következő Percről percre része:

Mindent megváltoztat a Microsoft

Fejlesztők százai gyűltek össze a Kaliforniában megtartott BUILD konferencián, hogy részletesen megismerjék a Microsoft készülő operációs rendszerét, a Windows 8-at. A Microsoft sokat ígért, most jön a teljesítés köre.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mivel a Windows 8 többféle számítógépen és kütyün futtatható, különféle beviteli módokat kellett lehetővé tenni. Használhatunk tollat az érintőkijelzőn, és a Windows 8 felismeri a kézírásunkat, a virtuális billentyűzetek közt van teljes qwerty, és olyan is, amelyet hüvelykujjakkal való gépelésre optimalizáltak.

    tabletkeys.PNG
  • Minden Windows Live alkalmazás átírtak Metro stílusúra. A naptárat HTML5-ben írták meg, gyorsan végig lehet pörgetni a napokon, hogy milyen események várhatók. A Windows Phone 7-hez hasonlóan a People menüpontban minden ismerősünkhöz hozzá tudjuk kötni a közösségi hálózaton lévő profiljukat. Így egy pillanat alatt megnézhetjük, mi történt velük. A Facebookon tárolt képek megjelennek a képkezelő alkalmazásban is.

    A Skydrive online tárhelyét a telepített programok ugyanolyan egyszerűen érik el, mint a Windows 8-at futtató számítógép saját fájlrendszerét. Emellett távoli számítógépünk merevlemezén is böngészhetjük a fájlokat, ha azon is bejelentkeztünk a Windows Live azonosítónkkal.

  • brozer.PNG
    A Microsoft annyira beleszerelmesedett a Windows Phone 7 mobilokon is alkalmazott Metro stílusba, hogy az Internet Explorer 10 böngésző ennek felel meg. Ahogyan az új WP7-es okostelefonokban, a Windows 8-as rendszeren is alul lesz a böngészőben a címsáv. Ez nem hülyeség, nagyobb hangsúlyt kap a weboldal fejléce.
  • A BUILD-en megjelent fejlesztők kapnak egy-egy Samsung tabletet, amelyen már Windows 8 fut. Ugyanezt a gépet próbáltam ki Windows 7-tel a berlini IFA kiállításon.

  • A Windows 8 segít abban, hogy az egész rendszert visszaállítsuk az eredeti állapotába, de nem csak a gyári állapotba tud visszalépni. Néhány alapfunkció beállítása és programok telepítése után is el lehet menteni a visszaállítható pillanatképet.

  • Ha több programot megnyitunk a Windows 8-on, akkor a háttérben lévő programok felfüggesztődnek. Gyakorlatilag fagyasztott állapotban vannak, nem terhelik a processzort, nem terhelik az akkut, és ettől jelentősen megnő a tabletek használati ideje. Egyben az is egyértelművé vált, hogy a billentyűzeten lévő Windows-gombbal lehet átváltani a hagyományos asztalról és a Metro stílusú indítómenüre, és vice versa.

  • A nyomtatók, webkamerák és mobilnetes kapcsolatot kezelő szoftverek is szép Metro alapú interfészt kapnak. Ha a gyártók is úgy akarják, a Windows 8-ban megszabadulhatunk a gagyin kinéző programoktól. Fél órája arról beszél a Microsoft, hogy pár tucat sornyi kódból összerakható egy program, szóval a hardvergyártóknak igazán nem kell megerőltetniük magukat a felhasználói élmény érdekében.

    nyomatos.PNG
  • Egyre újabb és újabb hardvereken mutatják be a Windows 8 működését. Texas Instuments, Intel, Nvidia chipek, sok száz magos szerverek, Atom processzoros netbookok és a hagyományos asztali pc-k is mind alkalmasak az új rendszer futtatására. Mindegyiken ugyanúgy néz ki a kezelőfelület, és működik az érintőkijelzős vezérlés. Az 1024x600 pixeles kijelzőtől egészen a 1920x1080 pixeles full HD kijelzőkig minden passzol a Windows 8-hoz.

  • Bedugtak az egyik tabletbe egy usb memóriakulcsot, amelyre rootkitet telepítettek. Ezek eddig simán elindultak, de a Windows 8-at úgy írták meg, hogy ne legyen hajlandó betöltődni, ha ilyen kártékony kódot érzékel. Nyilván ez is addig lesz így, amíg fel nem törik a védelmet.

  • Steven Sinofsky arról beszél, hogy a fejlesztőknek csak meg kell írniuk a programokat az általuk választott nyelven, és az futni fog minden olyan hardveren, amelyen a Windows 8 elérhető. Az Intel processzoros gépeken ez nem olyan nagy kunszt, hiszen eddig is ezen a hardveres platformon futott a Windows. De ugyanez lesz igaz az ARM alapú gépekre is, amint megjelennek.

  • A Microsoft előadója lehúzta a webről egy népszerű blog tartalmát, és bemutatta, hogyan lehet belőle  néhány perc alatt Windows 8-as, Metro interfészt alkalmazó programot készíteni.

  • Megírtak egy 58 soros képkezelő programot, megnyitották a fejlesztőeszközből a szoftverbolt menüt, körülbelül három perc alatt kitöltötték a kérdőívet (milyen típusú app, mennyibe kerüljön), és már föl is töltötték a bolt rendszerébe.

    photoapp.PNG

    Azt azért nem várták meg, hogy a Microsoft munkatársai ellenőrizzék a programot biztonsági és minőségi szempontok alapján. Szerencsére előre feltöltötték, így meg tudták mutatni, hogyan néz ki a szoftverboltban egy program előnézete.

  • kodolaswin8ra.PNG

    A Microsoft azt próbálja bebizonyítani a konferencián megjelent fejlesztőknek, hogy semmi újat nem kell tanulniuk egy Windows 8-as program megírásához. A legegyszerűbb programnyelvben, HTML-ben és JavaScriptben dolgoznak, amelyekhez mindegyik webfejlesztőnek értenie kell. Egy érintőkijelzőn kezelhető fotókezelő programot raknak össze, beépített megosztás funkcióval, és mivel már volt a gépen egy Facebook app, a közösségi hálózaton lévő képeket is eléri a program. Úgy, hogy a fejlesztőnek nem is kellett a Facebook-eléréssel foglalkoznia. Sok tapsot kapnak. Egyébként mindenféle nyelven lehet programot írni a Windows 8-ra.

    Persze az is kiderült, hogy amikor a fejlesztőnek már azzal kell szórakoznia, hogy az oldalára fordított tableten is jól nézzen ki a szoftver, akkor azért meg kell izzadnia a jó eredményért.

  • startmenuhivo.PNG

    Kereső, megosztás, az új start menü elindítója, az eszközkezelő és a beállítások mind egy gombnyomással elérhető a jobb oldalon elhelyezkedő keskeny sávból.

  • megosztas.PNG

    A programokból vagy weboldalakról kiválasztott tartalmak néhány gombnyomással megoszthatók a neten. Benne van a megosztás funkció az oldalsó menüben.

  • settings.PNG
    A Windows 8-on futó szoftverek beállításai egy oldalsó panelre kerülnek, és ott elérhetők a fontos rendszerbeállítások is. Egy videolejátszóban például ott van a hangerőszabályzó is.
  • Start menü helyett egy hatalmas, több lapból álló indulóképernyő van. Pont úgy, mint az okostelefonokon. A menüben megjelenő csempék rengeteg információt mutatnak, ott lehetnek a naptár értesítései, a játékok listája, a friss emailek. A csempék pillanatok alatt átrendezhetők.

  • Mindenkinek az jár a fejében, hogy a Windows 8 is biztosan nagyobb, lomhább lesz - mondta Sinofsky. Erre elővett egy több éves netbookot, amiben csak 1 GB RAM van, és mutogatta, hogy csak 281 megabájt RAM-ot foglal el a rendszer. Úgy tűnik, valóban nem zabál fel minden memóriát.

  • Minden olyan számítógép, amelyen fut a Windows 7, azon futni fog a Windows 8 is. Sinofsky arról beszél, hogy az emberek nem önálló alkalmazásokat akarnak, hanem szolgáltatások és szoftverek hálózatát. Ma már nem készít senki olyan szoftvereket, amely ne kapcsolódna valamilyen háttérrendszerhez.

  • A Windows-guru Steven Sinofsky elkezdte nyitóbeszédét a Microsoft BUILD konferenciánÚj lehetőséget kapnak a fejlesztők, hogy kifejezzék magukat, erről szól a keddi BUILD konferencia.

    450 millió Windows 7-et adtak el eddig, egyre jobban alakulnak a számok, és az új rendszert már többen használják, mint az elöregedett XP-t. a Windows 7-en 1500 változtatást végeztek el a megjelenése óta, és ezek nem csak biztonsági frissítések. 542 millióan használják havonta a Windows Live szolgáltatásait.