Később menne tőzsdére a Facebook

2011.09.15. 10:24

A Facebook csak 2012-ben megy a tőzsdére, hiába gondolta eddig mindenki azt, hogy korábban sor kerül erre a lépésre. Ez lenne a legnagyobb IPO az elmúlt években, a részvények alapján a cég értékét 66,5 milliárd dollárra becsülik.

Az elemzők és az iparági szakértők is azt gondolták, hogy már jövőre tőzsdére léphet a Facebook. A Financial Times forrásai szerint azonban Mark Zuckerberg még legalább jövő szeptemberig várna a dokumentumok előkészítésével, mert azt szeretné, ha az emberek inkább a fejlesztésekre koncentrálnának, nem a kifizetésekre.

Azok az internetes cégek, mint a Groupon és a Zynga, melyek már benyújtották a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumokat, most halasztják a konkrét kibocsátást a piaci helyzet miatt. De állítólag a Facebook nem emiatt késlekedik, hanem más érdekek miatt.

Tényleg nincs miért sietni – mondja Lise Byer tanácsadó, aki a Google IPO-jánál is segédkezett. A cégnek nincs szüksége pénzre és valamivel könnyebb fokuszálni, amikor magántulajdonban van a cég. Nagyon sok mindent nem kötelező csinálni, míg nem jegyzik tőzsdén a céget, nem kell válaszolni a befektetők hívásaira, nem kell részt venni a befektetői konferenciákon – magyarázza Byer.

A tőzsdefelügyeleti szabályok szerint amikor egy cégnek több mint 500 részvényese van, a következő nyilvánosságra hoznia a pénzügyi jelentéseket a következő év első negyedében. A Facebook idén januárban lépte át az 500 részvényest, így 2012 áprilisában kell nyilvánosságra hozni mérlegét.

A cégeknek nem kötelező ezután tőzsdére menni, de nagyon sokan megteszik, hogy kihasználják a piaci érdeklődést. A Facebook soha nem beszél a pénzügyi helyzetéről, de egyes források szerint kétmilliárd dollár körül van az éves bevétel.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM