Szilvia
5 °C
16 °C

Egy robot is indul a hawaii Vasember-triatlonon

2011.09.16. 15:40

A Panasonic alig fél méteres Evolta robotja is indul az emberi atléták mellett a legendás hawaii Vasember-triatlon idei versenyén. A japán robot már túl van néhány hasonló próbatételen, megmászta a Grand Canyon falát és 24 órát körözött a híres Le Mans autóversenypályán, de a változatos feladatok és extrém körülmények miatt ezt a mostanit minden eddigi kihívásnál keményebbnek várják a tervezői.

evoltabot.png

A 3,86 kilométeres úszásba egy különleges, vízhatlan burokban vág bele a robot, majd egy direkt erre a versenyre tervezett háromkerekű biciklivel küzdi le a következő, 180,25 kilométeres szakaszt. Végül a klasszikus maratoni táv lefutása következik, itt egy mókuskerékre emlékeztető, guruló szerkezet segít Evoltának abban, hogy az egyensúlyozással ne kelljen törődnie.

A japán mérnökök reményei szerint 168 órán belül sikerül lenyomnia a robotnak a világ egyik legmegerőltetőbb sportteljesítményének tartott Vasember-próbát. Ez nagyjából a tízszerese az atléták számára meghatározott szintidőnek: aki a reggel hét órai start után 17 órával, vagyis éjfélkor még nincs a célban, kizárják. A legprofibbaknak ennél jóval kevesebb időre van szükségük, a tavalyi győztes ausztrál Chris McCormack 8 óra 10 perc alatt végzett, a női győztes, a szintén ausztrál Mirinda Carfrae pedig 8 óra 58 perc alatt.

110915-robot-2-830a.grid-8x2

A robotot két AA szabványú ceruzaelem fogja hajtani, amiket az Evolta-csapat mérnökeinek számításai szerint 1800-szor kell majd újratölteniük a start és a befutó között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?