Hortenzia, Gergő
8 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Egy robot is indul a hawaii Vasember-triatlonon

2011.09.16. 15:40

A Panasonic alig fél méteres Evolta robotja is indul az emberi atléták mellett a legendás hawaii Vasember-triatlon idei versenyén. A japán robot már túl van néhány hasonló próbatételen, megmászta a Grand Canyon falát és 24 órát körözött a híres Le Mans autóversenypályán, de a változatos feladatok és extrém körülmények miatt ezt a mostanit minden eddigi kihívásnál keményebbnek várják a tervezői.

evoltabot.png

A 3,86 kilométeres úszásba egy különleges, vízhatlan burokban vág bele a robot, majd egy direkt erre a versenyre tervezett háromkerekű biciklivel küzdi le a következő, 180,25 kilométeres szakaszt. Végül a klasszikus maratoni táv lefutása következik, itt egy mókuskerékre emlékeztető, guruló szerkezet segít Evoltának abban, hogy az egyensúlyozással ne kelljen törődnie.

A japán mérnökök reményei szerint 168 órán belül sikerül lenyomnia a robotnak a világ egyik legmegerőltetőbb sportteljesítményének tartott Vasember-próbát. Ez nagyjából a tízszerese az atléták számára meghatározott szintidőnek: aki a reggel hét órai start után 17 órával, vagyis éjfélkor még nincs a célban, kizárják. A legprofibbaknak ennél jóval kevesebb időre van szükségük, a tavalyi győztes ausztrál Chris McCormack 8 óra 10 perc alatt végzett, a női győztes, a szintén ausztrál Mirinda Carfrae pedig 8 óra 58 perc alatt.

110915-robot-2-830a.grid-8x2

A robotot két AA szabványú ceruzaelem fogja hajtani, amiket az Evolta-csapat mérnökeinek számításai szerint 1800-szor kell majd újratölteniük a start és a befutó között.