Eleonóra
-1 °C
2 °C

Kétlelkű a Windows 8

2011.09.16. 21:56
Nehéz helyzetben van a Microsoft, mert a világ egyik legfontosabb szoftvergyártójaként nem rúghatja fel a korábbi szabályokat, ha be akar vezetni valami újdonságot. Emiatt a Windows 8-ban megmaradt az eredeti asztali nézet, ikonokkal, ablakokkal és start menüvel, de megjelent egy modernebb felület is, csempékkel.

Hazugság lenne azt mondani, hogy megérkezett a Windows 8, mert a Microsoft még csak egy fejlesztőknek szánt korai változatot adott ki, amelyből számos alap funkció hiányzik. Tíz percen át túrtam azt a szép új menüt, hogy hátha találok benne egy képgalériát, vagy legalább egy fájlkezelőt, ám ilyen csak a hagyományos grafikus környezetben van. Ez persze nem tántorított el attól, hogy mindenre feltelepítsem a Windows 8-at, amiben processzort találok. Kivéve a fiókomat, ahol egy régi Pentium hever a sok kacat közt.

Az a tervem, hogy legalább egy hónapig csak Windows 8-at használok, munkára és szórakozásra egyaránt. Most három gépen fut a rendszer, ezek közül a legkülönlegesebb az Acer Iconia Tab W500. A tableten eredetileg Windows 7 volt, és azért kértem kölcsön a Microsofttól, hogy lássam a különbséget. A tulajdonosok helyében megnézném rajta a Windows 8-at, mert a 7-es után felemelő élmény. A gép elméletileg harmatgyenge, kétmagos AMD C-50 processzora 1 GHz-es, emellett 2 GB memóriája és 32 GB-os háttértárolója van. Épp csak teljesíti a minimális hardverkövetelményeket. Ennek ellenére még az iPad-júzer kollégák is nagyot csettintettek, hogy milyen gyorsan pörgeti a weboldalakat.

Második tesztgépem egy két és fél éves Asus S101 netbook. Ezen volt egy kis gondom a grafikus beállítással (alapból 800x600 volt a felbontás), ám a gyártó oldaláról letöltött Windows 7-es driver ezt megoldotta. Sajnos hiába nagyobb a processzor órajele, mint a tableté, az elavult Atom processzoron akadozva fut a Windows 8. Nem indulnak el bizonyos alkalmazások, vagy ami mégis, az döcög. A harmadik gép a legerősebb, ebben 2,8 Ghz-es Intel Core2 processzor, 2 GB RAM és ATi Radeon videokártya van.

Minden egy helyen

Mindig akkor fagynak le a rendszerek, amikor éppen azt írnám le, hogy milyen stabilan futnak. A Windows 8 fél napig bírta, majd egyetlen kattintással kikészítettem. Nem véletlenül rejtette el a Microsoft a fájlkezelő mappa fejlécére rakható “visszavonás” (undo) gombot. Láthatóvá tettem, megnyomtam, erre elkezdte kitörölni a zenéimet, hiszen ezek felmásolása volt az utolsó művelet. De még csak meg sem kérdezett, hogy tényleg akarom-e, pedig biztosan nemet mondtam volna, ugyanis éppen zenét hallgattam. Bízzunk benne, hogy a végleges verzióban ezt kijavítják.

A hagyományos asztali nézetben megjelenő mappák fejléce jó irányba fejlődött, egérrel pillanatok alatt elérhetők a gyakran használt funkciók. Az eszközkezelő sávon lévő fülek száma az alapján bővül, hogy milyen mappában vagyunk. Képek kijelölésekor például új eszközök jelennek meg, elforgathatjuk a fotót, vagy beállíthatjuk háttérképnek.

Eleinte alig lehet megtalálni az alkalmazásokat. Kollégám egyszerű kérdésére - “Hol van a Paint?” - képtelen voltam válaszolni. A hagyományos asztal start menü négy pontból áll, és egyik sem nyitja meg a telepített alkalmazások listáját. Ha rákattintunk a logóra, akkor előugrik a csempékből álló felület, de ott csak azok a programok találhatók meg, amiket már odatűztünk.

A keresővel kell előhívni az összes feltelepített program listáját. Hosszabb távon az a jó megoldás, ha odatűzzük a program ikonját a tálcára, a legfontosabbakat pedig érdemes odatűzni a csempékből álló start menüre is.

Két világ között

A Médialejátszó, a Jegyzettömb és a Vezérlőpult kinézete nem nagyon változott a Windows 7 óta. Az Internet Explorer 10 azonban a régi és az új rendszer közt lebeg. A Windows 8-on kétféle böngésző van. Az egyik a régimódi asztalról elérhető, hasonlít a korábbiakra, és van rajta Flash. A másik változat az okostelefonon futó Windows Phone 7 böngészőjére hasonlít, teljes kijelzős, alul van a címsáv, és nincs rajta Flash. Később sem lesz, ha a Microsoft nem változtatja meg az álláspontját.

Ez a kettősség nagyon jól jelzi, mennyire másként kell viselkednie egy asztali operációs rendszernek, amelyen alkalomadtán Photoshopot is futtatna a júzer, szemben az érintőkijelzőkre szánt rendszerrel, aminek elsősorban szórakoztatónak kell lennie. A metrón ülve egészen biztosan nem akarunk képeket szerkeszteni, viszont gyorsan hozzá akarunk férni a zenéikhez, filmekhez és a hírekhez.

Az új menüben aktív csempék vannak, a felület letisztult, szép, könnyen kezelhető. Itt nemcsak programok lehetnek, hanem az ismerőseinket, kedvenc weboldalainkat és más egyéb tartalmakat is közvetlenül elérhetővé tehetünk. A programok mindig a legfrissebb információt mutatják - az egyik a következő napokban várható időjárást, a másik az általunk kiválasztott cégek részvényeinek nyitó- és aktuális árfolyamát, a harmadik kedvenc portálunk híreit pörgeti a nap 24 órájában.

Természetesen van Facebook- és Twitter-kliens is, amelyek megosztási célpontként épülnek be a rendszerbe. Ha az új felületen (például az Internet Explorer böngészőben) kijelölünk egy képet vagy egy szöveget, akkor azt néhány kattintással megoszthatjuk a neten. Elég zavaró, hogy a megosztás csak az új felületen működik. A régin - legalábbis jelenleg - nincs egy gomb, amely megosztással végződne.

Egyszerűség forradalma

Steven Sinofsky azt mondta a Windows 8 bemutatóján, hogy 2-3 fős főiskolai csapatok nagyjából 10 hét alatt írták meg a most elérhető alkalmazásokat. Ezek csak arra valók, hogy bemutassák a Windows 8 képességeit, ötleteket adjanak a többi fejlesztőnek. Látszik is, hogy nem profi csapatok dolgozták ki a programokat, mert nehezen kezelhetők, ákombákom rajzokból állnak.

A szoftvergyártás állítólag könnyen megy majd, mert az egyszerűbb programok létrehozásához HTML és JavaScript ismerete szükséges, tehát nagyjából középiskolás szinttől felfelé mindenki tud majd szoftvert írni a Windows-ra. Világszerte sok százezer programozó készíthet appokat a Windows 8-ra, és nagyon sok helyi tartalom jelenhet meg a kínálatban. Sajnos egy ideig nem derül ki, hogy mire jutottak a Windows 8-cal kísérletező programozók, mert a most kiadott verzióban nincs szoftverbolt.

Vannak kétkedők, akik szerint az iPad már mindent vitt, hiszen több tízezer alkalmazás van rá, és különben is, a tabletből már eladtak 30 milliót. No igen, a Windows 7-ből (ami a Microsoft piacának alig a felét teszi ki) pedig ennél valamivel többet, 450 milliót adtak el, és ezt a számot az Apple sem az idén, sem jövőre, de talán még három év múlva sem fogja elérni.

Most még korai lenne megjósolni, hogy mi lesz a Windows 8 sorsa. Azt viszont néhány hét múlva meg tudom mondani, hogy a rendszer újításai hosszabb távon is elviselhetők, vagy most csak a kezdeti lelkesedés szól belőlem.