Online játékosok fejtették meg egy vírus szerkezeti kódját

2011.09.19. 14:04
Online játékosok fejtették meg egy HIV-vírushoz hasonló retrovírus hasító enzimjének szerkezetét, amellyel már egy évtizede próbálkoztak a kutatók.

A Nature egyik szakfolyóirata, a Structural and Molecular Biology tette közzé a tanulmányt, amelyet különleges módon együttesen jegyeznek kutatók és számítógépes játékosok. A Washingtoni Egyetem kutatói 2008-ban hoztak létre egy internetes játékot, amelyben a fehérjék aminosavláncait bogozgathatják játékosok.

A fehérjék szerkezetének megismerése alapvetően fontos ahhoz, hogy megmagyarázható legyen különböző betegségek kialakulásának folyamata, és működőképes gyógyszereket tudjanak kifejleszteni. A kutatóknak 3 dimenziós képre van szükségük, amelyben a fehérjemolekula kihajtogatva látszik és forog, hogy a gyógyszerek potenciális támadási pontjait meg lehessen állapítani.

A Foldit éppen erre kérte a játékosait az interneten. A kérdést felvető kutatók megdöbbenésére mindössze három hétre volt szükségük a játékosoknak ahhoz, hogy a retrovírus hasító enzimjének pontos térbeli modelljét megalkossák. Az enzim kibogozása új betekintést ad a retrovírus elleni szerek tervezésébe - írták a tanulmány szerzői a Nature-ben.

Látni akartuk, hogy az emberi intuíció sikeres lehet-e ott, ahol az automatikus módszerek elbuktak - idézte fel az ötlet születését közleményében Firas Khatib, az egyetem biokémiai laborjának munkatársa. Az első esetet, amikor a gép helyett számítógépes játékosok oldottak meg tudományos problémát Seth Cooper, a Foldit egyik létrehozója azzal magyarázta, hogy az emberek képesek térben gondolkodni, ez olyasvalami, melyben a számítógépek még nem jók.  • Hírek
  • Árfolyam