Béla
3 °C
15 °C

Memóriában pörögnek az adatbázisok

2011.09.20. 09:36

Az elöregedő Európai Uniónak minden évben egyre kevesebb emberi erőforrás áll a rendelkezésére, amivel nehezen összeegyeztethető, hogy a legfőbb gazdasági cél a termelés növelése. A vállalatoknak növelniük kell a hatékonyságukat, és ebben az informatika is fontos szerepet kap. Ezt a természetes folyamatok is segítik, egyre többen használnak kütyüket, okostelefonokat és táblagépeket, és 750 millió ember lóg a közösségi hálózatokon. A vállalatok következő partnerei, ügyfelei és dolgozói már ott vannak a Facebookon, és az a nagy kérdés, hogy ezt miként lehet kihasználni.

Az SAP a Tihanyban megtartott konferenciáján több jó lehetőséget is felvázolt, a Facebookon lévő adatok például az ügyfelek alaposabb megismerésében segítenek. Rengeteg adat elérhető, csak elegendő számítási kapacitás kell a feldolgozásukhoz.

A dolgozók által használt kütyük több kérdést is felvetnek. Foglalkozni kell az eszközök menedzsmentjével, hogy ne szivárogjanak ki adatok, ne lehessen olyan környezetben hozzáférni kritikus információkhoz, ahol esetleg illetéktelen szemgolyók is a táblagép kijelzőjére fókuszálhatnak. Ugyanakkor az is cél, hogy a vállalatoknak ne kelljen feltétlenül pc-t vásárolniuk, ha a tevékenységükhöz jobban passzolnak a hordozható eszközök. Ehhez azonban nagyon komoly rendszereknek kell dolgozniuk a háttérben, és itt kerül képbe az az újítás, amelytől az SAP a következő években tetemes bevételt remél, cserébe a megrendelők rengeteg időt megspórolhatnak.

Az SAP szerint a több tízezer alkalmazottat foglalkoztató multinacionális cégek esetében a memória alapú számítási felhő hozhat drámai javulást. Gyakorlatilag arról van szó, hogy a HANA nevű rendszerükben nemcsak a műveletek végrehajtása zajlik a memóriában, hanem az egész adatbázist oda töltik fel.

Manfred Joseph, az SAP közép-európai részlegének vezetője néhány példát is mondott a gyorsulásra. A Colgate egy helyen tart egy ötven terabájtos adatbázist 460 milliárd adatbejegyzéssel, de kétszáz országban van jelen. Bizonyos elemzések lefuttatása korábban 77 egész percet vett igénybe, ám a memóriában 13 másodpercre csökkent a futási idő. Ez azt jelenti, hogy a vállalat munkatársa a partnernél, a helyszínen döntést tud hozni bizonyos kérdésekben.

A Gartner piackutató cég szerint a memória alapú számítástechnikának kedvez a hardverek csökkenő ára, és már több mint 1 TB-os rendszerek is kaphatók. A Forrester pedig az alacsonyabb energiafogyasztást emeli ki előnyként. A memória alapú rendszerek esetenként csak 1 százalékát használják el annak az energiának, ami egy hasonló méretű, merevlemez alapú rendszer működtetéséhez és hűtéséhez szükséges.