Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Lájkolnám, de már nem emlékszem, mit

2011.09.22. 09:34
Az időskori elbutulástól szenvedők számára is könnyen kezelhető felhasználói felületet biztosító közösségi oldal, egyfajta Facebook Light kifejlesztésén dolgoznak a norvég szakemberek.

A kutatási eredmények és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy a társadalmi kapcsolatok fenntartása segít a demenciával küzdő idősek számára a jól működő agyi funkciók hosszabb távú megőrzésében. Miért kellene kizárni az idős embereket a jövő elsőszámú kommunikációs platformjának számító közösségi médiából? - teszi fel a kérdést Tona Oderud, a Sintef nevű független kutatási szervezet munkatársa, aki szerint manapság sajnos gyakran épp ez történik, mert az ilyen oldalak kezelése sokak számára túlságosan bonyolult.

Oderud egy több tudományág képviselőiből álló kutatócsoporttal dolgozik olyan internetalapú kommunikációs alkalmazás kifejlesztésén, amely elég egyszerű ahhoz, hogy az időskori szellemi leépüléstől szenvedők is könnyen boldoguljanak vele.

A fejlesztés célja, hogy egyszerűbb és biztonságosabb mindennapi életet biztosítson az otthonokban élő idősek és szenilitással küzdő emberek, valamint a hozzátartozóik és a gondozóik számára. A rendszernek emellett fokozottan kell ügyelnie a személyi adatok védelmére.

A kutatók szerint a közösségi média fontos szerepet játszhat a társadalomban egyre nagyobb számban élő idősek életminőségének javításában, valamint a terapeuták és a gondozók tehermentesítésében. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a külvilággal való kapcsolattartás jótékony hatással van a memóriavesztéssel, nyelvi és mentális problémákkal együtt járó demenciával küzdő idősekre.

Már elvégeztünk néhány gyakorlati tesztet más internetes rendszerek, például olyan digitális naplók és emlékkönyvek segítségével, amelyek személyes képeket, újságkivágásokat és interneten talált információkat tartalmaztak - mondta a szakember. Mindkettő nagyban hozzájárult a rokonokkal és az otthonok alkalmazottaival folytatott nem hivatalos, ám rendkívül fejlett és értékes kommunikációhoz.

A vizsgálatok azt is bebizonyították, hogy az idősek egyszerű, de állandó kapcsolattartása a rokonokkal és az otthonok dolgozóival javította mindenki biztonságérzetét. Emellett csökkentette azt az időt, amelyet a gondozóknak az aggódó hozzátartozók felkeresésével kell tölteniük. A pozitív tapasztalatok hatására a szakemberek tovább fejlesztik a rendszert a páciensek fokozottabb és hatékonyabb kommunikációjának elérése érdekében.