Zoltán
21 °C
36 °C

Leváltották a Hewlett Packard vezetőjét

2011.09.23. 09:19
Hivatalosan is bejelentették a hírt, ami a sajtóba már korábban kiszivárgott: menesztette népszerűtlen vezetőjét, Léo Apothekert a Hewlett-Packard igazgatótanácsa, és helyére Meg Whitmant nevezte ki vezérigazgatónak.

A döntés azonnali hatállyal életbe lépett, megerősítve a küszöbön álló váltásról szóló sajtóértesüléseket. Ray Lane, az amerikai informatikai óriásvállalat elnöke rámutatott, hogy a cégnek megújult vezetésre van szüksége stratégiájának sikeres megvalósításához és a piaci lehetőségek kihasználásához.

Apotheker 11 hónapja csatlakozott a céghez, és irányítása alatt több mint 50 százalékot veszített értékéből a HP-részvények árfolyama. Többször is módosítani kényszerült a HP árbevételeinek várakozásán, és visszatáncolt azoktól az ígéreteitől, hogy integrálják a mobilszoftvert az eszközökbe. Távozásának hírére szerdán 6,72 százalékkal drágultak a HP részvényei.

Ugyanakkor az igazgatótanács nem tervezi a stratégia megváltoztatását. Augusztusban közölték, hogy a HP radikális váltásra készül: leállítják a webOS mobil operációs rendszeren futó TouchPad táblagépek és okostelefonok fejlesztését, és 12-18 hónapon belül külön cégbe szervezhetik ki a pécégyártást. A jövőben erősebben koncentrálnak a szoftver üzletágra, és ennek jegyében 11,7 milliárd dollárért felvásárolják az Autonomy nevű brit fejlesztőcéget.

Elemzők szerint nem biztos, hogy ideális választás volt Whitman, akinek az internetes kiskereskedelem és a fogyasztás az erőssége. A tavaly novemberi kaliforniai kormányzóválasztást elbukó üzletasszony vezetésével vált az ezredfordulón az eBay a világ vezető internetes aukciósházává, ám vezérigazgatóként az utolsó években több rossz döntést is hozott, ideértve több nem túl szerencsés akvíziót, köztük a Skype felvásárlását.

Whitman az idei év eleje óta tagja a HP igazgatótanácsának. Bár menedzseri képességeihez kétség nem fér, több elemző szerint az ideális vezérigazgató inkább olyan személy lenne, aki nagy tapasztalatokkal bír a vállalati piacon. Így jobb választásnak tartották volna, ha Dave Donatelli, a HP szerverrészlegének főnöke vagy Todd Bradley, a személyi számítógépek üzletágának vezetője kerül a vezérigazgatói székbe.

A lelkesedést felváltó kételyeket tükrözte a cég árfolyama. A New York-i értéktőzsdén csütörtökön 4,8 százalékkal 22,80 dollárra esett a HP árfolyama, de a zárást követő elektronikus kereskedésben 0,48 százalékos pluszba húzták fel a kurzust.