Összekötöttünk mindent mindennel a weben

2011.09.28. 10:29
Eddig is léteztek mindenféle szolgáltatások a különböző webalkalmazások összekapcsolására, a nemrég debütált, még beta állapotban lévő ifttt.com viszont olyanra vállalkozott, amire eddig még nem volt példa az internet történetében: szinte mindent összekapcsol mindennel.

A szolgáltatást 2010-ben kezdték el fejleszteni, publikusan pedig szeptember 7-e óta elérhető. A domain az „if this than that” szavakat rövidíti, ami magyarul annyit tesz, hogy „ha ez, akkor az”, és pontosan ezt is tudja az oldal. A lényege, hogy a weben fellelhető legnépszerűbb szolgáltatásokat egy nagyon letisztult felületen pár kattintással összekapcsolhatjuk, olyan módon, hogyha az egyik szolgáltatásban történik valamilyen esemény, akkor ennek hatására másikban is történik valami.

Ezeken a lépéseken kell végigmenni
Ezeken a lépéseken kell végigmenni

Az oldal egyelőre csak angolul beszél, viszont a sok ikonnak és kevés szövegnek köszönhetően annyira egyértelmű minden rajta, hogy bátran ajánlható mindazoknak, akiknek a regisztráció egy angol honlapra nem okoz gondot. Ennél már csak egyszerűbb dolgokkal találkozik majd odabent.

A már aktivált szolgáltatásokat színes ikonok jelzik
A már aktivált szolgáltatásokat színes ikonok jelzik

Az összekapcsolható szolgáltatások a Channels, vagyis Csatornák nevet kapták. Érzésem szerint a lista bővülni fog, de már most is elég terjedelmes. A magyarországi felhasználók is találhatnak jó pár használható dolgot a 35 webapp közül. Különböző dolgok létrehozására használhatjuk a Facebookot, a LinkedInt, a Dropboxot, bármilyen emailt, a Google termékei közül a Readert, a Gmailt, a Calendart és a Youtube-ot, itt van a Vimeo, a Flickr a Forsquare és a Tumblr is.

Ezenkívül megadhatunk időpontot is a különböző események végrehajtásához, sőt telefonunkat is összeköthetjük a rendszerrel: a telefonhívást egyelőre csak az amerikai felhasználók élvezhetik, viszont az sms-küldés már most is működik Magyarországon is, így kitűnő értesítőket barkácsolhatunk csupán néhány klikkel.

Facebookból a Dropboxba

Ennyi szolgáltatással a lehetőségek tárháza szinte végtelen - az én 15 aktivált csatornám például 615 különböző feladatot tesz lehetővé -, de azért érdemes megnézni egy-két igen kreatív megoldást. Manapság annyi helyen annyi digitális adatot tárolunk magunkról, vagy – akár anélkül, hogy tudatosulna bennünk – tárolnak rólunk, hogy lehetetlen követni digitális életünk minden egyes mozdulatát.

Felmerülhet a kérdés, mi haszna van egy ilyen oldalnak? Például az, hogy olyan dolgokat képes automatizálni, amire eddig nem is gondoltunk volna. Személyes kedvencem az az úgynevezett Task – magyarul feladat -, amely segítségével automatikusan áttöltődnek Dropboxba azok a képek, amelyeken bejelölnek minket a Facebookon.

Emlékezet helyett

Mivel időzíthetünk is dolgokat, az oldal kiváló eszköz lehet ritkán bekövetkező, de ismétlődő feladataink automatizálására. Sms-t sajnos csak saját magunknak küldhetünk, viszont emailt bárkinek, úgyhogy könnyedén készíthetünk előre programozott születésnapi köszöntőket, új évi, vagy karácsonyi üzeneteket. Ezeket akár Facebookra, vagy Twitterre is kirakhatjuk. Sőt, a Dropboxszal összekötve még képet is feltölthetünk az üzenethez.

Az időn kívül az időjárással is dolgozhatunk: még nem világos, valójában hasznos-e, ha a GTalkba értesítés jön, ha a másnapi hőmérséklet 20 fok alá süllyed, de egy próbát mindenképpen megér a dolog.

Az oldal minimális, de annál hasznosabb közösségi funkcióval is rendelkezik: elkészített feladatainkat megoszthatjuk másokkal, akik ezután egy kattintással lemásolhatják, majd módosíthatják azokat saját használtra. Érdemes szétnézni, már most több, mint 100 oldalnyi Recipe, azaz recept vár kipróbálásra.

Mi lesz ha vége?

Mivel alapvetően egy startupról van szó, mindig benne van a levegőben, hogy egyszer csak nyom nélkül eltűnik. Erre az esetre talán érdemes feljegyezni, hogy milyen szolgáltatásokat is készítettünk magunknak, nehogy aztán mégse érkezzen meg az automatizálás miatt valójában elfelejtett karácsonyi email.

Mindemellett talán nem múló szolgáltatásról van szó: egyrészről már elég régóta fejlesztik, és elég jelentős felhasználói bázisra tettek szert a receptek száma alapján, másrészről pedig az sms-szolgáltatás itthon is elérhető, ami azért, valljuk be, nem kis eredmény egy startuptól.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM