János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az online népszámláláson nem lesznek jedik

2011.09.29. 19:01
Szombaton kezdődik a 2011-es népszámlálás, és aznap nulla órakor megnyitja kapuit az enepszamlalas.hu, és elkezdődik a valaha volt legnagyobb online adatgyűjtés Magyarországon. A Központi Statisztikai Hivatal utolsó nagy éles tesztjén mi is kipróbáltuk a rendszert, amit majd mindenki használni fog, ha a hagyományos, papír alapú módszert már szánalmasan középkorinak találja. Vagy drágább az ideje annál, hogy egy órát tököljön a papírkérdőívvel.

A magyar elektronikus adóbevallás labirintusaiban átélt, mérsékelten sikeres kalandok után túlzás lenne azt állítanom, hogy kirobbanó optimizmussal ültem le a KSH online népszámláló oldala elé. Őszinte leszek: a legrosszabbra felkészülve pötyögtem be a lakáshoz tartozó tesztazonosítót.

nepszam

Aztán tizenhét és fél perc múlva megnyomtam a véglegesítés feliratú gombot, és megkaptam azt a harmincvalahány jegyű kódot, ami a számlálóbiztost meggyőzi majd arról, hogy nincs már velem dolga, megoldottam mindent az interneten (optimális esetben pedig már ki sem jön hozzám, mert a rendszer látja, hogy az ehhez a lakáshoz tartozó kóddal már megvolt az online számlálás). Köszönjük szépen, legyen szerencsénk 2021-ben is. Tényleg ennyi volt? Ennyi.

Az online kérdőívet nem dizájnolták túl, az ilyenre szokták azt mondani, hogy letisztult, de valójában csak a lehető legegyszerűbb, hogy bármilyen böngésző elvigye. Elvileg akár a telefonomon is kitölthettem volna, bár ezt kipróbálni nem tudtam, mert biztonsági okokból a teszten csak a KSH belső hálózatáról volt elérhető az oldal. A stopper négy percet mutatott a lakáshoz tartozó kérdések végén, 13 és felet a személyesek után, és a nem kötelezően kitöltendők előtt, majd 17 és félnél állt meg a végén. Ami ahhoz képest, hogy a 2001-ből bő órás szöszmötölés emléke maradt meg, és a személyes kitöltést most is 40-45 percre becsülik, egész jó.

Negyven négyzetméter, tíz szoba

A papíros megoldáshoz képest két különbséget mutat az online népszámlálás. Az emberi számlálóbiztoshoz hasonlóan figyelmeztet, ha valami nagyon valószínűtlen dolgot mondunk – mondjuk azt, hogy van vízöblítéses vécé a lakásban, de nincs vezetékes víz. Viszont míg a számlálóbiztosnak kötelessége elhinni, bármilyen hülyeséget mondunk neki, az online rendszer a nagyjából 300 beépített logikai vizsgálat némelyikénél megtagadhatja a nyilvánvalóan hibás válasz elfogadását.

Amikor például az állítottam, hogy korábban házasodtam, mint születtem, és a lakásom 40 négyzetméteres, viszont tíz, egyenként legalább 12 négyzetméteres szoba van benne, a rendszer ezeket nem átengedhető hibának titulálta, és addig nem engedte véglegesíteni, és beküldeni a kérdőívet, míg át nem írtam valamelyik választ. De azt például elfogadta, hogy nő vagyok, és két hónap eltéréssel született két gyerekem – vagyis a matematikai abszurditásra érzékenyebb a rendszer, mint a biológiaira.

Nem ezeket a droidokat keresik

A másik különbség a kifejtős kérdéseknél van, míg papíron azt írunk be, ami jólesik, online néhány esetben egy listából kell választanunk. Ilyen a nyelvismeret, a vallás, vagy a nemzetiség kérdése, viszont szabad a kitöltés például a foglalkozásnál – itt nyilván esélytelen lett volna minden lehetőséget felvenni egy listára.

Ez azt is jelenti, hogy a Facebookon szerveződő vicckampány résztvevői hoppon fognak maradni, amikor megpróbálják magukat online jedi lovagnak vallani (vagy sörhitűnek, pasztafárinak, esetleg csillámfaszláma-hívőnek). A vallások listája egyébként ezek nélkül is roppant hosszú, a 2001-es népszámlálás hasonló listáján alapul, aktualizálva a NAV idei technikai számaival a jövedelemadó egy százalékának felajánlásához, az oktatási minisztérium Magyarországi egyházak, felekezetek, vallási közösségek című könyve tartalmával, az Apológia Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem vallásszociológia tanszéke kutatási adataival.

Ennél egy fokkal gyakorlatiasabb probléma, hogy a kérdőív nem tesz különbséget ateista és agnosztikus között sem. Így aki nagyon egzotikus vagy nagyon vicces akar lenni, kénytelen a net helyett a kérdezőbiztosnak személyesen kifejteni a világnézetét. Aztán úgyis besöprik az egyéb kategóriába.

Aki viszont nem akar feltétlenül jedi lenni, viszont szereti XXI. századi ember módjára a neten rendezni a mindennapi ügyes-bajos dolgait, az az újságolvasás, a bevásárlás és a tévésorozatok beszerzése mellé most már nyugodt szívvel felveheti a népszámlálást is az online teendők listára. Ha elfelejti, úgyis rácsönget a kérdezőbiztos valamikor október 16 után, amikor az online kitöltési időszak már véget ért, a hagyományos meg még javában megy.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!