Gerzson
-3 °C
2 °C

Alig írnak levelet az amerikaiak

2011.10.03. 17:08 Módosítva: 2011-10-03 17:09:27

Alig írnak már kézzel levelet az amerikaiak: egy átlagos amerikai család manapság csak minden hetedik héten, míg 1987-ben kéthetente kapott kézzel írt személyes levelet - derült ki a postaszolgálat éves felméréséből, amely szerint a modern kommunikáció elsődleges formájának számító internet a felelős a hanyatlásért.

A borsos árú küldemények csökkenése és az internetes számlabefizetés elterjedése miatt az amerikai postaszolgálatnak idén akár 8 milliárd dolláros bevételkieséssel kell szembenéznie.

Az amerikaiak közül még ma is sokan - bár egyre csökkenő számban - írnak születésnapi vagy vakációs képeslapokat, ám ezeket nem a hagyományos levelek kategóriájába sorolja a posta.

A szakértők szerint a kommunikáció formájában bekövetkezett változásoknak széles körű következményei lehetnek. A Cornell Egyetem amerikai tanulmányok és történelem tanszékén dolgozó Aaron Sachs szerint az internet nem közelebb hozza, hanem még inkább elválasztja egymástól az embereket. "Nincs már meg az a bensőséges hangulat, amikor elvonultunk a padlásra, hogy elolvassuk a nagymama leveleit" - mondta.

A Missouri-Columbia Egyetem történészeként dolgozó Kerby Miller szerint a kultúráról, szokásokról, szeretőkről és politikáról szóló levelezések elemzésén alapuló tudományos kutatások is veszélybe kerülhetnek a levélírás háttérbe szorulása miatt.

A szakember ugyanakkor az internet előnyeit is kiemelte, hiszen az emailek a történészek számára is könnyebben visszakereshetők és a családon belüli kapcsolattartást is egyszerűbbé teszik.