Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Állta az első rohamot az online népszámlálás rendszere

2011.10.04. 12:46
A szombaton indult népszámlálás első két napja után megközelítette a százezret az interneten kitöltött lakáskérdőívek száma. Mivel online csak úgy lehet véglegesíteni a kitöltést, ha az adott lakásban élő összes ember adatait felvitték, az első hullámban, az első hétvége alatt 2-300 ezer körül járhat a népszámlálást az interneten elintézettek száma.

Két nap alatt a lakcímek több mint két százalékáról érkeztek be az online kitöltött kérdőívek, ez egyelőre jóval magasabb arány, mint az előzetes felmérések alapján várták a Központi Statisztikai Hivatalban. Ha ez a tempó megmarad, az európai középmezőnybe fogunk kerülni az elektronikus népszámlálási lehetőségek kihasználási arányával. A legmagasabb számokat egyébként Portugália (50,5 százalék) és Bulgária (41,2 százalák) produkálta idén, a legalacsonyabb online részvételt Szlovákiában mérték, 10 százalék alatt.

A KSH online rendszere egyelőre állja a sarat, leállásról, lassulásról nem érkezett hír, eltekintve attól a jelenségtől, hogy a feleletválasztós kérdéseknél kicsit lassan jelenik meg a lista a válaszlehetőségekkel. Ez magának a szoftvernek a lassúsága, mi is tapasztaltuk, amikor az éles start előtt teszteltük az online kérdőívkitöltést.

A legnagyobb terhelés az enepszamlalas.hu oldalon eddig négyezer belépés volt párhuzamosan az online kérdőívkitöltő modulba, ami bőven alatta van a rendszer kapacitásának, amit 50 ezer párhuzamos kapcsolatra terveztek. Az előzetes stresszteszteknél egyébként 140 ezerig mentek el az egyszerre bejelentkező kliensek szimulálásával – a tömeggel tehát várhatóan nem lesz gond.

A legkomolyabb technikai baki eddig a kérdőívkitöltőre a belépést biztosító, egyedi kódszámoknál fordult elő, árulta el kérdésünkre a népszámlálás szóvivője. A kódokban szereplő kis l és nagy i betűk a rossz betűtípus-választás miatt túlságosan hasonlítanak egymásra, bár a négy kódbeírási lehetőség az esetek túlnyomó többségénél lehetőséget ad az összes variáció kipróbálására. Ha három félreértelmezhető karakter is van a kódban, jobb ha megvárjuk, míg a KSH megoldja a problémát.

A népszámlálást kiszolgáló, telefonos segítséget kínáló vonalak már a start óta folyamatosan égnek, a legtöbb kérdés a kis l és nagy i anomáliája mellett olyanoktól érkezik, akik nem kapták még meg a kérdőíveket és ezzel együtt az online belépéshez szükséges kódokat. Ennek oka általában az, hogy a számlálóbiztosok címlistái nem tökéletesek, egyes címek nem szerepelnek rajtuk, vagy nem azonosíthatók pontosan. Az ilyen címeket pluszban összeírják, és pár napon belül újra kimennek rájuk a számlálóbiztosok.

A telefonban legtöbbször feltett kérdés egyébként az, hogy mi a teendő, ha a lakás csak egy személyi kérdőívet kapott, de többen laknak ott. A megoldás (ami ott van a mellékelt tájékoztatóban is): kérni kell a számlálóbiztostól, online kitöltésnél meg a plusz gomb megnyomása generál egy új példányt. Várhatóan sokszor fog előkerülni az a probléma is, hogy valaki online szeretné kitölteni a kérdőívet, ezzel küldi el a számlálóbiztost is, aztán akármilyen ok miatt mégsem jön ez össze, és lekési az online kitöltés október 16-ai határidejét. Többek között az ilyen esetek miatt zárul később az offline számlálás, mint az online, és október második felében vissza fog térni a számlálóbiztos az olyan lakásokba, ahol az ígéret ellenére sem használták fel az internetes belépőkódot.