Benedek
-5 °C
5 °C

Egy pert megúszott a BitTorrent

2011.10.11. 11:46
Felhasználók miliói lélegezhettek fel hétfőn: a népszerű μTorrent és BitTorrent klienseket fejlesztő BitTorrent Inc. ellen indított szabadalmi perben ejtették a vádakat. A felperes Tranz-Send Broadcasting Network önként elállt az ügy lefolytatásától, amelyet eredetileg egy fájlmegosztáshoz kapcsolódó szabadalom állítólagos megsértése miatt indítottak.

Még júniusban adott be a cég egy keresetet, mely szerint a BitTorrent Inc. megsérti egy 1999 áprilisában levédetett szabadalmát. Állítólag jelentős veszteségeket szenvedtek el a szabadalomsértés miatt, amiért kártérítést követelnek – írja a TorrentFreak.

A vád alapját képező szabadalom “Az adaptív átviteli protokollokkal történő médiafájl-elosztás” címet viseli és egy fájlmegosztó rendszerről szól, amely egy fájladatbázisból, egy kliensből és egy elosztó szerverből áll. A panasz szerint “a BitTorrent és μTorrent kliensek megalkotásával, üzemeltetésével, használatával és eladásával a BitTorrent Inc. folyamatos szabadalomsértést követ el”.

Egy laikus szemével nem tűnik úgy, hogy a fent említett szabadalomnak köze lenne a kliensekhez, de a bíró ellenkező irányú döntése katasztrofális következményekkel járhatott volna a BitTorrent közösségre nézve: havonta több mint 100 millió ember használja az μTorrent, ez az összes európai és amerikai torrent-használó fele.

Az elmarasztaló döntés azonban nem született meg. Múlt héten az illetékes amerikai Kerületi Bíróság bírája, William Alsup aláírt egy közös megállapodást, miszerint ejtik a vádakat, sőt, az ügyet nem lehet újraindítani a jövőben sem. A megegyezés mögötti motivációkról nem tudni részleteket, mindenesetre a BitTorrent Inc. örül a végeredménynek, de nem kívánja kommentálni az esetet, ahogy a felperes sem.