Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Folytatódik a kémprogrambotrány Németországban

2011.10.11. 11:09 Módosítva: 2011-10-11 11:19:24
Legalább négy németországi tartományban alkalmazták azt a kémprogramot, amellyel egy hekkercsoport állításai szerint a hatóságok túllépték az alkotmánybíróság által biztosított jogköreiket.

Elsőként Bajorország, utána Baden-Württemberg, Alsó-Szászország, és Brandenburg tartomány belügyminisztériuma is elismerte, hogy az illetékes bűnügyi hivatalok a megfelelő bírói felhatalmazással élve büntetőeljárások során alkalmazták a sok vitát kiváltó szoftvert. Az trójaiként viselkedő kémprogram lehetővé teszi, hogy a hatóságok a felhasználó tudta nélkül kifürkésszék gyanúsnak tartott személyek számítógépeinek egyes adatait.

Az ügy hatalmas felzúdulást okozott, politikusok pártállástól függetlenül vizsgálatot sürgettek. Megszólalt Angela Merkel kancellár is, aki aggodalmának adott hangot, és ugyancsak az állítások kivizsgálása mellett foglalt állást. Hans-Peter Friedrich belügyminiszter kijelentette, hogy a minisztériuma által felügyelt három hivatal - a szövetségi bűnügyi hivatal, az alkotmányvédelmi hivatal, és a szövetségi rendőrség - nem alkalmazta a programot. A négy érintett tartomány belügyminisztériuma az alkalmazást elismerte, de azt állította, hogy az érvényben lévő törvényi rendelkezéseket, illetve az alkotmánybíróság határozatát nem szegték meg.

A rendőrség szakszervezete egy kedden nyilvánosságra hozott állásfoglalásban azt hangoztatta, hogy a szoftverre szükség van a bűnözők elleni harcban. A szakszervezet ugyanakkor elengedhetetlennek nevezte annak biztosítását, hogy az állampolgárok ne kételkedjenek a hatóságok szavahihetőségében.

Az elmúlt hét végén a Chaos Computer Club hekkercsoport állt elő azzal a váddal, hogy a hatóságok az elmúlt időszakban rendszeresen visszaéltek jogköreikkel, és a szóban kémszoftvert a számítógépek, illetve tulajdonosaik szinte korlátlan kikémlelésére használták fel.

A számítógépek távoli ellenőrzését bűnüldözési célokból lehetővé tévő szoftvert évekkel ezelőtt a szövetségi bűnügyi hivatal fejlesztette ki, annak alkalmazását azonban az alkotmánybíróság 2008-ba erősen korlátozta, szinte kizárólag az adatforgalom rögzítést engedélyezve. Ezzel szemben a CCC most azt állította, hogy a programot az illetékesek a számítógépek széles körű ellenőrzésére, illetve kémkedésre használták fel, és a számítógépen tárolt adatokat is átvizsgálhatták.